Fiona Mozleyová: Kráľovstvo Elmet

Na samote v jaseňovom lese stojí zrub, v ktorom žije tato a jeho dve deti Cathy a Daniel. Tato je mohutný muž, povestný svojou hrubou silou. Aj deti vedie k tomu, aby sa dokázali pobiť za seba a svoju pravdu.

05.08.2018 05:00
debata
Fiona Mozleyová: Kráľovstvo Elmet
Fiona Mozleyová Kráľovstvo Elmet Fiona Mozleyová: Kráľovstvo Elmet

Chce ich tak zoceliť, aby dokázali bojovať proti zlu sveta, s ktorým vlastne nemajú žiadny kontakt – nechodia do školy, nemajú kamarátov, stretávajú len hŕstku susedov. Bájne Kráľovstvo Elmet, posledné z rady keltských kráľovstiev ešte v 17. storočí bolo územím nikoho – Bohom zabudnutý kraj a útočisko pre vyvrheľov. Presne do takého Elmetu sa uchýli aj tato so svojimi deťmi, a nechtiac ich vyšle na súboj s prehnitým svetom, ktorý, žiaľ, sám pomáhal vytvoriť.

Ich samotársky život jedného dňa naruší návšteva pána Pricea, bezškrupulózneho majiteľa okolitých pozemkov. V tej chvíli sa začína odvíjať príbeh boja za kus zeme, kde na jednej strane stojí zákon peňazí a na druhej zákon džungle. Pokojný život rodiny tak eskaluje do násilia a nenávisti, ktoré nie je možné zastaviť.

Anglická spisovateľka a medievalistka Fiona Mozleyová (1988) vo svojom debutovom románe vykresľuje portrét ľudí z okraji spoločnosti. Knižka bola v nominácii na Man Bookerovu literárnu cenu.

Z anglického originálu Elmet (JM Originals, 2017) preložil Martin Kubuš.

Odeon

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Odeon #Fiona Mozleyová