Anasoft literu získala Etela Farkašová s pomalou knihou o rýchlej dobe

"Veselé prózy veľmi nepíšem, ale Scenár som nepísala ani ako ,smutnú' knihu. Mne sa stále zdá, že je realistická," povedala o svojej knižke Scenár pred niekoľkými mesiacmi pre Pravdu prozaička, poetka, esejistka a filozofka Etela Farkašová. Autorka, ktorú fascinuje aj fenomén času, sa s týmto dielom stala laureátkou trinásteho ročníka ceny Anasoft litera. Porota ju vybrala spomedzi pätice finalistov. Víťazka spolu s ocenením získala aj finančnú prémiu 10-tisíc eur.

19.09.2018 20:00
Etela Farkašová Foto: ,
Spisovateľka Etela Farkašová.
debata (1)

Neprovokuje, prihovára sa

„Román nie je ostrou bombou, granátom vhodeným do pokojných vôd slovenskej literatúry, ani sa nevyhraňuje výrazne experimentálnym jazykom. Je to však reflexívno-vzťahový román, rozbor rodinných vzťahov i rodinnej anamnézy a jej neuniknuteľného vplyvu na vývoj postáv v dospelosti. Na toto možno namietnuť, že podobných kníh už sme čítali množstvo. To je pravda, ale tak ako v literatúre všeobecne, v románe Scenár to platí ešte viac – že podstatnejšie je uchopenie témy, to, ako o nej autorka píše,“ napísala v recenzii knihy redaktorka a poetka Veronika Dianišková.

Etela Farkašová Scenár
Etela Farkašová Scenár Etela Farkašová Scenár

„Tak ako v živote, aj v tomto texte sú príbehy postáv jedinečné – a sú aj osobito napísané. Záberom tém, ktoré autorka prináša a spracúva, sa navyše môžu dotknúť širokého spektra čitateľov a čitateliek. Text neprovokuje. Prihovára sa nám. Okrem príbehu jednej rodiny prináša do literatúry aj citlivý pohľad na starnutie a vek, upriamuje našu pozornosť na vytrácanie sa slova ,starnutie' zo slovníka, jeho obchádzanie či transformovanie na iné termíny, na vytesňovanie starnutia tak zo spoločenského kontextu, ako aj z jazyka,“ dodala.

Hrdinami Scenára, ktorý vyšiel vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov, sú sedemdesiatnička – umelecká prekladateľka a jej manžel, prírodovedec, ktorí sa vyrovnávajú so starnutím. V druhom pláne prináša kniha ilustrovaná Farkašovej dlhoročnou spolupracovníčkou Květou Fulierovou aj „reflexiu hudby ako prostriedku komunikácie a najmä sebapoznania a sebaprežívania“.

„Kvetka mi ilustrovala dosiaľ takmer dve desiatky kníh. Bolo by krásne, ak by pri čítaní bolo počuť všetku tú hudbu, ktorú počúvajú dve hlavné literárne postavy v Scenári. Viem, že ju počujeme my s Kvetkou, ona ako bývalá aktívna huslistka pri tvorení ilustrácií, ja ako vrúcna poslucháčka hudby pri písaní (nielen tohto) textu,“ povedala Farkašová, ktorá v knihe podľa vlastných slov vyjadrila pocity a poznatky, ktoré ju znepokojujú. „Zväčša ide o pocity spojené s kritickým pohľadom. Koho by tešilo, že nadaní mladí ľudia, ktorí doma získali vzdelanie, húfne odchádzajú do zahraničia za lepšími pracovnými a platovými podmienkami a Slovensko intelektuálne chradne, že zisk a materiálny blahobyt sa dostávajú na vrchol hodnotovej pyramídy,“ povedala Farkašová pre Pravdu v marci.

Znepokojuje ju nielen narastanie sociálnej priepasti, ale aj priepasti medzigeneračnej. „V Scenári sa stretlo viac tematických okruhov, ktoré som rozpracúvala v posledných rokoch vo forme esejistických textov. Okrem starnutia je to téma rýchlosti a pomalosti ako charakteristík životného tempa, téma nadbytku slov – najmä hluchých v našom živote, a potreba nachádzať si čas na pokojné, tiché sústredenie, na ponor do vlastných myšlienok, pocitov, na hlbšiu a komplexnejšiu sebareflexiu. V próze naznačujem aj možnosti filozofie, aby zasahovala do nášho každodenného života, aby pomáhala porozumieť mu,“ dodala spisovateľka.

Pre štyroch z piatich jasná víťazka

„Pre štyroch z piatich porotcov bola víťazka úplne jasná, takže naša diskusia sa už potom sústredila iba na to, aby sme piateho člena poroty presvedčili, že práve toto má byť laureátka,“ povedala pre Pravdu členka poroty, jazykovedkyňa a prekladateľka Lucia Molnár Satinská. „Scenár je kniha, ktorá medzi ostatnými vytŕča tematicky aj literárnym spracovaním. Povedala by som, že je to akoby pomalá kniha, ktorá zobrazuje rýchlu dobu,“ dodala Molnár Satinská, podľa ktorej boli knihy všetkých desiatich semifinalistov výnimočné a kvalitné. „Potom išlo už iba o určité odtienky a Scenár Etely Farkašovej bol pre nás akoby ešte zásadnejšou knihou ako tie ostatné, a preto sa stala laureátkou.“ Pre samotnú Satinskú bola Farkašová favoritkou. „Už od začiatku, hneď, ako som ju prečítala. Potom som, samozrejme, čítala ďalšie a ďalšie knihy, ale už ju nič neprekonalo.“

Okrem Satinskej boli v porote, ktorá rozhodovala o víťazovi, aj literárny vedec Zoltán Rédey, riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, literárny kritik a redaktor Derek Rebro a kritik a prekladateľ Patrik Oriešek. Tento rok prvýkrát porota najskôr vyhlásila desiatku semifinalistov, z ktorej neskôr vybrali päticu finalistov. „Bola to taká medzistanica, a určite sa ľahšie diskutuje o piatich ako o desiatich knihách,“ zhodnotila Satinská.

Celkovo porota vyberala z vyše 230 prozaických titulov, ktoré splnili kritériá. „Mali sme tabuľkový systém. Keď už dvaja porotcovia označili nejakú knihu, že nemá šancu ísť do desiatky, teoreticky ju už ďalší porotcovia nemuseli čítať. Išlo o úplne základné žánrovky, detektívky alebo ženské romány, ktoré z tých 230 kníh tvorili najväčšiu časť. Každý z nás však aj tak prečítal vyše 100 kníh,“ prezradila Molnár Satinská.

Etela Farkašová bola na Anasoft literu nominovaná druhýkrát. Prvý raz bola medzi finalistami v úvodnom ročníku ocenenia (2006). Cenu vtedy získal Pavel Vilikovský s prózou Čarovný papagáj a iné gýče. Vilikovský a Farkašová sa medzi finalistami tento rok stretli opäť. Medzi päť najlepších prozaických kníh roka porota vybrala okrem Vilikovského Krásnej strojvodkyne, krutej vojvodkyne aj Flešbek Márie Modrovich, Muža z jamy Vandy Rozenbergovej a Ruzkú klaziku Daniela Majlinga. Práve originálna a inteligentná antológia poviedok – „falzifikátov ruskej klasiky“ autorov ako Dostojevzski, Tolsztoi či Toorgenef získala v internetovom hlasovaní Cenu čitateľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #scenár #Etela Farkašová #Mária Modrovich #Pavel Vilikovský #Daniel Majling #Vanda Rozenbergová #Ruzká klazika #Anasoft litera 2018