Lekcia písania priamo od Stephena Kinga

Stephen King vydal pre seba netypickú knihu O písaní s podtitulom Všetko, čo viem o svojom remesle.

29.09.2018 10:27
Stephen King Foto: ,
Spisovateľ Stephen King.
debata

Je to skôr literatúra faktu, lebo tentoraz autor nefantazíruje, ale pridŕža sa skutočnosti. Píše o svojom vlastnom živote, o tom, čo sa v živote naučil. Prezrádza tajomstvá toho, ako píše, učí vlastne spisovateľskému remeslu. Ten, kto túži profesionálne písať, dostane od Kinga dobrú školu, lebo „king“ naozaj vie, ako na to. Od výberu námetu cez štylizovanie textu, po jeho škrtanie a čistenie. Odporúča, samozrejme, aj dôkladnú prípravu – čítanie literatúry.

Podrobné lekcie písania od takého úspešného autora, ako je Stephen King, určite mnohí privítajú, ale ešte viac poteší milovníkov literatúry prvá časť knihy, v ktorej rozpráva spisovateľ o sebe. Je to veľké prekvapenie, lebo človek, ktorého si predstavujeme ako miláčika bohov, ktorému sa len darilo, z rozprávania vystupuje ako obyčajný, skromný, chudobný chlapec z robotníckeho prostredia. O veľkej kariére vôbec nesníval. Bol aj chorľavý, musel prekonávať prekážky, písal skôr pre vlastné potešenie a ohlas ho prekvapil. Jeho strašidelné príbehy s veľkou dávkou fantázie si hneď našli fanúšikov a už to tak zostalo.

Dôležitú úlohu v jeho živote hrali ženy. Vyrastal iba s mamou a bratom. Mama bola zvláštna osobnosť, mala nespokojné srdce, bola ambiciózna a rojčila. Zrejme práve ona synovi odovzdala talent a svoje sny. Stephen King síce splodil horory, monštrá, rôznych čudákov a hrôzy, ale jeho duša bola harmonická. Spočiatku chcel byť básnikom a v krúžku mladých poetov stretol aj svoju budúcu manželku, s ktorou je dodnes. Na jednom z klubových stretnutí mladých literátov zarecitovala totiž jeho budúca žena takú zaujímavú vlastnú báseň, že ho totálne očarila a získala si jeho srdce navždy. Aj ona je spisovateľka, pravda, v tieni slávneho Kinga.

O svojom živote hovorí autor veľmi úprimne a podrobne. Napríklad, čitateľ sa s ním ocitne práve pri zblížení sa s budúcou ženou na osudnom recitačnom popoludní. King jej sedel pri nohách a po odznení básne jej nohu pohladil… Okrem milých okamihov otvára aj pohľad do tých tragickejších, napríklad keď žili veľmi biedne u príbuzných, keď mu mama zomierala na rakovinu, keď on sám enormne pil alebo bral drogy. V knihe sa dočítame aj to, ako sa zo všetkého dostal, ako žil v návale úspechu, ako si kúpil nový písací stôl, ako sa mu stále páči úsmev vlastnej ženy a iné intímnosti. Mnohí čitatelia vyhlasujú, že toto je najlepšia Kingova kniha, páči sa aj tým, ktorí inak neobľubujú jeho štýl. Skutočný život je vždy zaujímavý, najmä ak ide o tvorcu strašidelných príbehov, podľa ktorých vzniklo množstvo filmov. Povzbudzujúce je posolstvo knihy, že každý sa môže stať „kingom“.

A ešte stručne zo životopisu autora: Stephen Edwin King sa narodil 21. septembra 1947 v Portlande v štáte Maine. Vyrastal s adoptovaným starším bratom Davidom. Otec ich opustil. Rodina sa presťahovala do Durhamu, kde sa jeho mama starala o chorých rodičov. Tam začal dvanásťročný King prvýkrát písať a spolu so svojím bratom vydával miestne noviny. V čase svojich štúdií na univerzite v Maine pokračoval v písaní článkov a poviedok. V školskej knižnici stretol Tabithu, ktorú si v roku 1971 zobral za ženu. Majú tri deti, dvoch synov a dcéru. Kingovci žijú v peknom „zámočku“ v Bangore v štáte Maine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #písanie #čítanie #Stephen King #knižné tipy