Čo sa stane, ak včely vyhynú? Aj na to sa pýta Maja Lunde

Včiel zo dňa na deň ubúda. Aký život nás čaká na zemi, keď jedného dňa vyhynú? Na prvý pohľad sa môže zdať, že kniha Príbeh včiel je odbornou literatúrou, určenou pre milovníkov a znalcov včiel. Už na prvých riadkoch sa však odvíja prvý príbeh z románu, ktorému nechýba tajomno ani napätie.

02.11.2018 05:00
Maja Lunde Foto:
Príbeh včiel, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Slovart, je dielom úspešnej nórskej spisovateľky Majy Lunde.
debata

V knihe sa nenásilne prelínajú tri časové roviny. Prvá sa odohráva v roku 1852 v anglickom Maryville. William, obchodník s osivom, vedec a otec ôsmich detí, sa rozhodne so svojím menom spojiť slávu, česť a rešpekt. Po mnohoročnom skúmaní života a správania včiel sa rozhodne postaviť prelomový patentovaný úľ, v ktorom sa včely budú konečne cítiť dobre. Po tom, čo svojmu bádaniu zasvätil všetok čas, a to aj na úkor rodiny, na lôžko ho pripúta zvláštne „ochorenie“. Okrem toho, že príbeh William nás vráti v čase do vtedajšieho Anglicka, dozvieme sa veľa o základoch chovu včiel a spoznáme úle, aké sa v tom čase používali.

Druhý príbeh s názvom George rozpráva o majiteľovi farmy zo súčasnosti. Odohráva sa v roku 2007 na americkom stredozápade, kde včelárov trápi nezvyčajný úhyn včiel. Životnou vášňou a obživou Georgea je tristo včelstiev, o ktoré sa stará ako o členov vlastnej rodiny. Manželka Emma sa s jeho vášňou zmierila a podporuje ho, ako sa dá. Jeho syn Thomas, ktorý má pokračovať v rodinnej tradícii a zveľadiť ťažko budovanú firmu, má však na svoju budúcnosť iný názor. Viac ho priťahuje univerzita a akademický život. George sa s jeho rozhodnutím, že nepôjde v šľapajach otca, nedokáže zmieriť.

Maja Lunde: Príbeh včiel Foto: Slovart
Maja Lunde Príbeh včiel Maja Lunde: Príbeh včiel

Posledná a možno najzaujímavejšia rovina sa spája s rokom 2098, keď už včely dávno vyhynuli. Vo fiktívnej spoločnosti musia prácu včiel vykonávať ľudia. So štetcami v ruke lozia na ovocné stromy a ručne opeľujú kvety. Vo svete, kde zúri hladomor, sledujeme osud Číňanky Tao – opeľovačky, ktorá spomína na všetko dobré z minulosti. Pre svojho syna Wei-Wena chce len to najlepšie, ale najmä vzdelanie. Po tom, čo jej po osudovom rodinnom výlete vládne úrady odoberú trojročného syna, Tao sa vydá na nebezpečnú cestu do hlavného mesta, aby zistila, čo sa s jej chlapcom stalo.

Napriek tomu, že príbehy sa obmieňajú, kapitoly v knihe označené menom hlavných predstaviteľov (Tao, William, George) sú prehľadné a striedanie časov a postáv nenarúša plynulosť čítania. Možno len zvádza čitateľa preskočiť kapitolu a nahliadnuť do pokračovania príbehu, ktorý na predchádzajúcich stránkach autorka ukončila tak napínavo… Keďže kapitoly nie sú dlhé, aj to čakanie sa dá vydržať.

Príbeh včiel, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Slovart, je dielom úspešnej nórskej spisovateľky. Maja Lunde sa narodila v roku 1975, vyštudovala v Osle a neskôr pracovala ako mediálna expertka a scenáristka. V Nórsku sa stala známou knihami pre deti a mládež. Debutový román pre dospelých Príbeh včiel, z ktorého sa krátko po vydaní stal bestseller, má aj medzinárodný úspech. Román z roku 2015 je prvou knihou pripravovaného voľného štvordielneho cyklu, v ktorom sa autorka zamýšľa nad súčasnými klimatickými zmenami na Zemi a ich dôsledkami. Ústrednou témou jej druhého románu z tohto roka sú ohrozené vodné zdroje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Slovart #včelárstvo #Maja Lunde