James Mace Ward: Jozef Tiso. Kňaz, politik, kolaborant

Americký historik podáva komplexný obraz Jozefa Tisa, jednej z narozporuplnejších postáv európskych dejín 20. storočia. Zaoberá sa jeho rokmi štúdia za kňaza, vstupom na politickú dráhu, angažovanosťou na úrovni československej politiky až po funkciu hlavy Slovenského štátu.

30.11.2018 05:00
debata (3)
zväčšiť James Mace Ward: Jozef Tiso. Kňaz, politik,...
James Mace Ward: Jozef Tiso. Kňaz, politik, kolaborant James Mace Ward: Jozef Tiso. Kňaz, politik, kolaborant

Ward sa nevyhýba ani najkontroverznejším kapitolám Tisovho života – predovšetkým jeho vojnovému spojenectvu s nacistickým Nemeckom a zodpovednosti za vyvlastnenie, deportácie a napokon aj zavraždenie slovenských Židov. Zachytáva Tisa ako človeka presvedčeného o poslaní katolicizmu, vášnivého nacionalistu a chladne uvažujúceho politika, odhodlaného chrániť svoju reputáciu aj manévrovací priestor.

Publikácia je zrejme prvým hĺbkovým rozborom života Tisa z inej ako slovenskej perspektívy. Na rozdiel od predchádzajúcich životopiscov Ward uprednostnil chronologický prístup, ktorý priniesol mnohé prekvapenia.

James M. Ward (1961) absolvoval bakalárske štúdium geografie a v 90. rokoch učil na Slovensku angličtinu. Prvý magisterský titul získal na Washingtonskej univerzite v Seattli v roku 2001 v odbore Ruské, stredoeurópske a stredoázijské štúdiá. Vyštudoval históriu na Standfordskej univerzite, dnes pôsobí na Univerzite Rhode Island a zaoberá sa históriou povojnového vyvlastňovania v Strednej Európe.

V anglickom origináli Priest, Politician, Collaborator: Jozef Tiso and the Making of Fascist Slovakia (Cornell University Press, 2014). Preložil Dezider Kamhal.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Jozef Tiso #americký historik #James Mace Ward