Aj rodiny majú pútavé dejiny

Spisovateľ Pavel Dvořák má novú knihu, ktorá je však tentoraz o ňom samom. Napísala ju dcéra k otcovej nedávnej osemdesiatke, vydalo vydavateľstvo RAK Budmerice. Kniha Barbory Dvořákovej Hatrákovej sa volá Tatove odkryté dejiny. K titulu, ktorý parafrázoval názov známej kolekcie Odkrytých dejín Slovenska, pribudli, žiaľ, ešte dve slová: Venované Kubovi.

02.12.2018 16:00
Pavel Dvořák Foto: ,
Slovenský historik a spisovateľ Pavel Dvořák.
debata

Počas tvorby životopisnej knihy (otcove spomienky autorka nahrávala a spracovávala) postihla totiž rodinu tragédia. Náhle ochorel a zomrel spisovateľov syn Jakub. Práca na knihe pokračovala aj počas ťažkých chvíľ a bola istým spôsobom útechou či skôr únikom v dňoch hrôzy. Tak, samozvaná, pribudla k rodinným memoárom aj spomienka na syna, ktorý s otcom jeho knihy vytváral.

Okrem tejto smutnej matérie je však v knižke aj to, čo môže fanúšikov Pavla Dvořáka zaujímať bez ohľadu na intímne osudy spisovateľa. Autorka píše o tom, ako začal s dejinami a aj o tom, ako sa Čech, narodený v Prahe, dostal na Slovensko, aby sa stal dôležitým tvorcom slovenskej historickej literatúry. V publikácii je aj veľa fotografií – od Dvořákovho detstva, cez manželstvá, deti až po zvieratá, ktoré tiež k rodine patria.

Kniha je napísaná s veľkou otvorenosťou, lebo dejiny, či už také, či onaké, taktizovanie, zamlčiavanie ani prikrášľovanie neznášajú. Úprimnosť v tomto rozprávaní prináša mrazivé okamihy z neúspechov, bolestí a prekážok, ale poskytuje aj zábavné pasáže. V Tatových odkrytých dejinách je poznanie o veľkých dejinách (Dvořák sa narodil v roku 1937, takže detstvo prežíval počas vojny a iných pohnutých udalostí, čo je zaujímavá kombinácia) aj o dejinách všedného dňa.

Čitateľov zrejme zaujmú aj osudy spisovateľových detí: Jakub bol fotograf a dizajnér kníh, druhý syn Pavel žije v Číne, dcéra Kačenka v Anglicku a autorka knihy Barbora je publicistka. Okrem rodinných príslušníkov vystupuje v rozprávaní aj mnoho významných osobností, s ktorými sa pri práci Pavel Dvořák stretol – napríklad Vojtech Zamarovský, Albín Brunovský, Ladislav Chudík a ďalší. Prítomní sú spolupracovníci a kamaráti, ako aj obec Budmerice, kde spisovateľ žije. V rodinných dejinách sa odráža všetko to, čo v tých veľkých – lásky, spory, ambície, veľké radosti aj veľké tragédie. Zaujímavé je, ak o tom rozpráva skutočný historik, a to perom svojej dcéry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Pavel Dvořák