Hamid Mohsin: Exit Západ

V krajine, ktorá je na pokraji občianskej vojny, sa zoznámia dvaja mladí ľudia – zmyselná, tvrdošijne nezávislá Nadia a mierny, zdržanlivý Said.

04.12.2018 05:00
debata
Hamid Mohsin: Exit Západ
Hamid Mohsin Exit Západ Hamid Mohsin: Exit Západ

Rozhorí sa medzi nimi láska, no intímnejšiemu vzťahu bránia nepokoje, ktoré sa šíria ich mestom. Keď naplno vypuknú a ulice sa zmenia na spleť kontrolných stanovíšť, prestreliek a bombových výbuchov, mladá dvojica sa dopočuje o dverách, cez ktoré sa ľudia môžu dostať z krajiny niekam ďaleko, hoci to môže byť riskantné a platí sa za to.

Násilnosti sa stupňujú a Nadia so Saidom nemajú na výber. Opúšťajú rodnú krajinu a doterajší život, nájdu si také dvere a prekročia ich prah. Ocitajú sa v odlišnom svete a úporne sa usilujú udržať svoj vzťah, nezabúdať na minulosť a zachovať si vedomie toho, kto vlastne sú.

Pakistanský spisovateľ Mohsin Hamid (1971) prežil časť detstva v USA a študoval tam, pričom sa opakovane vracal do vlasti. V súčasnosti žije a pracuje v Londýne, v Pakistane i v Stredomorí. Román sa dostal do užšej nominácie na Man Bookerovu cenu za rok 2017.

Z anglického originálu Exit West (Riverhead Books, 2017) preložil Jozef Kot.

Odeon

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Pakistan #Odeon #Hamid Mohsin