Nikita Michalkov: Vyháňač besov

Svetoznámy ruský režisér vydal zbierku esejí nesúcu podtitul Rusko medzi minulosťou a budúcnosťou. Témy siahajú od predstavenia vybraných historických osobností alebo civilizačných vzorov, cez hlboko ľudské námety až po politicko-spoločenské eseje inšpirované súčasným dianím.

29.01.2019 05:00
debata
zväčšiť Nikita Michalkov: Vyháňač besov
Nikita Michalkov Vyháňač besov Nikita Michalkov: Vyháňač besov

Knižka vznikla na základe rovnomenného autorského televízneho programu. Základ textov tvorí autorova úvaha, do ktorej Michalkov zapracováva aj úryvky z listov, citáty z kníh, výroky osobností.

„Vyháňač besov je kniha nezávislého človeka napísaná pre rozmýšľajúcich ľudí. Autor nikoho ničomu neučí – uvádza fakty, kladie otázky a navrhuje spoločne hľadať na ne odpovede a robiť z nich závery. A darí sa mu to. Pretože píše o tom, čo ho znepokojuje. Po prečítaní knihy možno mnohé uzrieť v inom svetle,“ píše sa vo vydavateľskej poznámke ku knižke, ktorá je ilustrovaná dokumentačnými fotografiami.

Nikita Michalkov (1945) je ruský herec, scenárista a filmový režisér, držiteľ Oscara z roku 1994 v kategórii najlepší cudzojazyčný film za snímku Unavení slnkom, ktorá sa odohráva v ére stalinizmu.

V ruskom origináli Besogon. Rossija meždu prošlym i buduščim (Eksmo 2016).

Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbierka #eseje #Nikita Michalkov