Ingeborg Jacobsová: Vlčie dieťa

Tisíce detí prišli v povojnových rokoch vo Východnom Prusku o svojich rodičov a zostali vo svete samé - hovorilo sa im vlčie deti.

03.05.2019 05:00
debata
Ingeborg Jacobsová: Vlčie dieťa

Tisíce týchto malých túlavých žobrákov prežili vďaka pomoci litovského obyvateľstva vo vtedajšej Litovskej sovietskej socialistickej republike. Len málo sa ich zatúlalo ďalej na východ na lotyšské a bieloruské územia Sovietskeho zväzu.

Aj malá Liesabeth prespáva v stodolách alebo pod mostami, príležitostne ju na deň-dva prichýlia sedliaci. Nikto sa jej však nechce ujať natrvalo. Štvú proti nej psov, miestne deti ju týrajú pri hre na Hitlera, v ôsmich rokoch sa stane obeťou znásilnenia. Ked ju ako pätnásťročnú pristihnú pri krádeži, skončí v trestaneckých táboroch na Sibíri. Po prepustení sa začína jej úmorné putovanie krížom-krážom po Sovietskom zväze. Plamienok nádeje, že raz opäť nájde svoju rodinu, v nej však stále tlie…

Liesabeth Ottová (1937) vyrozprávala svoj životný príbeh nemeckej novinárke a dokumentaristke Ingeborg Jacobsovej (1957), ktorej film o bývalom vlčom dieťati, o železnej Márii získal ocenenie World Television Award. Zakrátko vznikla kniha, otvorený a v prvej osobe vyrozprávaný príbeh o tom, ako Liesabeth napriek mnohým úderom osudu nestráca odvahu prebíjať sa životom.

V nemeckom origináli Wolfskind (Propyläen 2010).

Citadella

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ingeborg Jacobsová