Výtvarné umenie stalinizmu mapuje kniha Alexandy Kusej

Umenie socialistického realizmu na našom území sleduje najnovšia publikácia Slovenskej národnej galérie. Kniha Prerušená pieseň. Výtvarné umenie v časoch stalinskej kultúrnej praxe 1948 – 1956 od generálnej riaditeľky národnej galérie Alexandry Kusej nadväzuje na rovnomenný výstavný projekt SNG z roku 2012.

18.06.2019 05:00
Prerušená pieseň Foto:
Publikácia Prerušená pieseň. Výtvarné umenie v časoch stalinskej kultúrnej praxe 1948 – 1956.
debata

Výstava ako prvá po roku 1989 dôsledne zmapovala umenie socialistického realizmu v prvej polovici 50. rokov 20. storočia. Získala veľký ohlas a vzbudila kritické diskusie. Agentúru SITA o tom informovala SNG.

Kniha je výsledkom dlhodobého výskumu a socialistický realizmus sleduje od nástupu a najtvrdšieho stalinského obdobia 50. rokov, takzvanej sorely. Odkrýva zákonitosti a dobové mechanizmy kultúrnej praxe. „Popisuje dobu, ktorá ani jedno výtvarné dielo neprijala bez výhrad a tiež nastupujúcu generáciu umelcov a intelektuálov, ktorých osudy boli v mnohom podobné ako tej ‚stratenej‘ pred viac ako dvoma dekádami,“ priblížila titul národná galéria.

Vedecká monografia prináša na vyše 600 stranách prvý ucelený kritický názor na obdobie stalinského realizmu. Pripomína dnes už zabudnutú tvorbu, ktorá sa v čase svojho vzniku tešila veľkej mediálnej pozornosti a ekonomickej podpore. Vo výsledku ukazuje umenie socialistického realizmu v kontexte globálnych dejín umenia ako súčasť dejinného vývoja. Chronologicky radený text sprevádza množstvo obrazových príkladov, poznámok a aj výber z dobových textov.

Pod publikáciu Prerušená pieseň. Výtvarné umenie v časoch stalinskej kultúrnej praxe 1948 – 1956 sa okrem autorky a editorky Kusej podpísali ako odborné recenzentky Bohunka Koklesová a Monika Mitášová. Grafická úprava je od Pavlíny Morháčovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #alexandra kusá #Bohunka Koklesová #socialistický realizmus