Simona Vinci: Prvá pravda

V roku 1992 sa mladá talianska bádateľka vylodí na gréckom ostrove Leros.

15.08.2019 05:00
debata
Simona Vinci: Prvá pravda

Spoločne s dobrovoľníkmi a zdravotníkmi sa stará o desivé prípady, ktoré pre britskú tlač označila za „hanebné tajomstvo Európy“: ostrov-blázinec, kde diktátorský režim deportoval oponentov a nútil ich spolunažívať s duševne chorými.

Tí z nich, čo medzičasom neumreli, sú ešte stále tam, premenení na ľudské trosky. Angelu na ostrove privítajú znepokojivé, nepochopiteľné stopy. Kto je Basil, mních, a prečo je presvedčený, že vysoko v horách pochoval „to, čo ostalo z Boha“? A kto v skutočnosti je tajomná tvrdohlavá Lina, dobrovoľníčka, ktorá akoby mala k ostrovu vzťah odjakživa? Každé tajomstvo nájde svoju odpoveď v príbehoch zabudnutých, porazených ľudí, vylúčených z dejín. Román podľa skutočného príbehu.

Talianska spisovateľka Simona Vinci (1970) vstúpila do literatúry románom O deťoch sa nič nevie (1997), ktorý sa stal literárnou senzáciou. Je autorkou románov, zbierok poviedok a kníh pre deti. Pracuje pre rádio aj televíziu, prekladá z angličtiny a angažuje sa aj politicky. Z talianskeho originálu La prima verita (Stile libero/Einaudi 2016) preložila Ivana Dobrakovová. Inaque.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Simona Vinci