Fedor Gál, Jan Urban: Veľký tresk

Boli sme pri tom, keď sa lámal režim. Bol to vskutku „Veľký tresk“, píše sa v úvode knižky dvoch protagonistov Novembra 1989.

05.09.2019 05:00
debata
Fedor Gál, Jan Urban: Veľký tresk Foto: Agentúra Pohoda
gal Fedor Gál, Jan Urban: Veľký tresk Fedor Gál, Jan Urban: Veľký tresk

„Obaja sme boli v tom čase vo významných pozíciách – Jan Urban v Občianskom Fóre a ja vo Verejnosti proti násiliu. Písali sme pre generáciu, ktorá začala vnímať svet po Veľkom tresku. Mnohí budú mať pocit, že nášmu rozprávaniu chýba oslavný tón, pátos. Verte však, že aj dnes považujeme November 89 za hodinu pravdy o sebe a o nás. Po svojom, samozrejme. S vedomím, že minulosť sa zmeniť nedá a budúcnosť je práve teraz a práve tu. V tom, čo robíme a ako to robíme,“ pripomína jej slovenský spoluautor Gál.

Sociológ a prognostik, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu, vydavateľ Fedor Gál (1945) je tiež zakladajúcim členom Nadácie Milana Šimečku, ktorá sa venuje najmä menšinám. Od roku 2009 sa venuje filmovej dokumentaristike.

Okrem filmu Krátká dlouhá cesta, ktorý je príbehom poslednej cesty jeho otca z koncentračného tábora, je to tiež dokument Dobré ráno Slovensko o udalostiach Novembra 1989 a multimediálny projekt „Pro Natálku“, ako i projekt Vrba – Wetzler Memorial. Jan Urban (1951) je český novinár, pedagóg, bývalý disident a signatár Charty 77, tiež spoluzakladateľ, líder a hovorca Občianského fóra. Pracoval ako spravodajca z vojen na Balkáne v 90. rokoch.

Agentúra Pohoda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Fedor Gál #17. november 1989 #prevrat