Francoise Gilot, Carlton Lake: Žila som s Picassom

06.09.2019 05:00
debata
Francoise Gilot, Carlton Lake:Žila som s Picassom Foto: Slovenský spisovateľ
Francoise Gilot, Carlton Lake:Žila som s Picassom Francoise Gilot, Carlton Lake:Žila som s Picassom

„S Pablom Picassom som sa zoznámila v máji 1943 počas nemeckej okupácie Francúzska. Mala som vtedy dvadsaťjeden rokov a cítila som už, že maľovanie je celým mojím životom,“ píše Gilotová o jednom desaťročí svojho života, v ktorom sa všetko krútilo okolo najslávnejšieho maliara modernej doby.

Kniha vznikla na základe rozprávania, korešpondencie a záznamov francúzskej maliarky, výtvarnej kritičky a spisovateľky Francoise Gilotovej (1921), literárnu podobu jej dal americký novinár Carlton Lake (1915 – 2006). Prvý raz vyšla v USA v roku 1964 a vyvolala škandál.

Picasso totiž vystupuje na jeho stránkach ako často tvrdý a egoistický muž s háremom bývalých i prítomných lások, obklopený priateľmi, obdivovateľmi i pochlebovačmi, a predsa vždy tragicky sám.

Z rozprávania Gilotovej sa dozvedáme o Picassových politických i filozofických názoroch, stávame sa svedkami zrodu známych obrazov, spoznávame Picassa ako priateľa Matissa, Braqua, Bretona, Éluarda, Sartra a iných osobností tých čias.

Nové vydanie knižky, ktorá vyšla v Slovenskom spisovateli po prvý raz v roku 1968. V anglickom origináli Life with Picasso. (McGraw-Hill 1964). Preložila Danica Flimerová.

Slovenský spisovateľ

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Pablo Picasso #tip