Pavol Rankov: Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)

Román sa začína presne rok pred vojnovým konfliktom, ktorý pripravil o život asi 70 miliónov ľudí, ale namiesto veľkých miest, kde sa o všetkom rozhodovalo, sa nachádzame na levickom kúpalisku a zoznamujeme sa s jeho hlavnými postavami - kamarátmi Židom Gabrielom, Čechom Janom, Maďarom Péterom a ich celoživotnou láskou Slovenkou Máriou.

29.09.2019 07:00
debata
Pavol Rankov: Stalo sa prvého septembra (alebo... Foto: Slovart
Pavol Rankov: Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) Pavol Rankov: Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)

Prvý september je pre dvanásťročných chlapcov azda posledným dňom detstva, mení sa na spomienku, v ktorej sa po prvýkrát pokúsili vyhrať svoju lásku v plaveckých pretekoch. Žiaľ, pre nikoho úspešne. Boj troch kamarátov o lásku sa opakuje vari v každom z tridsiatich rokov trvania deja románu.

Tridsať kapitol zachytáva život bežných ľudí, ktorí však mali tú smolu, že ho museli žiť v totalitných zriadeniach založených na nacistickej a neskôr komunistickej ideológii. Za ich osobnými tragédiami často stojí politická situácia: pokusy o likvidáciu židovského obyvateľstva, februárový prevrat a vykonštruované procesy 50. rokov, dokonca vznik izraelského štátu a emigrácia do Ameriky. Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) je román o láske, pokiaľ ju vyššia moc povolila.

Spisovateľ, autor poviedok i niekoľkých románov Pavol Rankov (1964) debutoval v roku 1995 knihou poviedok S odstupom času, za ktorú získal literárnu Cenu Ivana Kraska. Jeho knihy vychádzajú v prekladoch a je držiteľom niekoľkých medzinárodných literárnych cien. Venuje sa tiež knihovede a teórii masovej komunikácie, pôsobí na Univerzite Komenského.

Nové vydanie úspešnej a oceňovanej knižky, ktorá vyšla v roku 2008 ako autorov románový debut a dočkala sa aj divadelnej adaptácie.

Slovart

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #tip