Janis Varoufakis: Dospeláci v miestnosti

Zahryznite sa do skutočného európskeho politického trileru. Tajné nahrávky. Prepisy telefonátov. Úskoky. Falošné úsmevy. A bezohľadné intrigy.

04.10.2019 05:00
debata
Janis Varoufakis: Dospeláci v miestnosti

Počas gréckeho krachu v roku 2015 sa európski lídri na spoločných stretnutiach snažili nájsť cestu a východisko z krízy. Vtedajší grécky minister financií s nimi rozohral jednu z najkontrover­znejších politických bitiek histórie, keď sa pokúsil o prerokovanie vzťahov svojej krajiny k EÚ. S masovou podporou gréckeho obyvateľstva a jednoduchou logikou argumentov privádzal vedenie EÚ do šialenstva.

Skutočný príbeh o tom, čo sa dialo za zavretými dverami však zostával dlho neznámy. Varoufakisove ťahy odkrývajú faloš a pokrytectvo moci, ktorá sa viac ako o stabilitu usiluje o vlastný prospech a zároveň s chirurgickou presnosťou popisujú fungovanie politického zákulisia.

Janis Varoufakis (1961) je grécky ekonóm, bývalý minister financií v prvej vláde Alexisa Tsiprasa v roku 2015 Sám sa charakterizoval ako marxistický politik. Je autorom niekoľkých kníh o európskej dlhovej kríze, finančnej nerovnováhe vo svete a teórii hier. Je tiež uznávaným rétorom a analytikom v gréckych médiách.

V anglickom origináli Adults in the Room: My Battle With Europe's Deep Establishment (Random House 2017). Preložil Peter Tkačenko.

Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy #Janis Varoufakis