Martin Zaiček, Andrea Kalinová, Petra Hlaváčková (eds.): Architektúra starostlivosti

Kniha odkazuje k fenoménu kúpeľníctva na území dnešného Slovenska v období po druhej svetovej vojne, neopomína však ani tému vnímania tela, regenerácie a spôsobu života.

05.10.2019 05:00
debata
Martin Zaiček, Andrea Kalinová, Petra Hlaváčková (eds.)

Ako súvisí starostlivosť a architektúra? Čo je to starostlivá architektúra? A staráme sa my o ňu dostatočne? Slovensko má bohaté zdroje minerálnych vôd, ktoré premenili množstvo miest na kúpeľné zóny a umožnili vzniknúť veľkému počtu kúpeľných stavieb. Napriek nie pozitívnemu historickému kontextu, najviac pozornosti bolo tejto oblasti venovanej za socialistického režimu. Štát investoval veľké prostriedky, vznikali špecializované inštitúcie prepájajúce lekárstvo a architektúru a na základe toho sa realizovali stavby svojbytných foriem s prepracovaným priestorovým usporiadaním s ohľadom na potreby návštevníkov kúpeľov. Aký je však obraz slovenských kúpeľov dnes?

Knihu vydalo občianske združenie študentov VŠVU Archimera. Prináša informácie z podrobného výskumu architekta Martina Zaička, ktoré sa týkajú o.i. kúpeľov Bardejov, Trenčianske Teplice, Piešťany, Štrbské Pleso, Brusno a Bojnice, a tiež príspevky teoretičky architektúry Jarmily Bencovej, kultúrnej antropologičky Ivany Rumanovej a kurátorky Zuzany Jakalovej. Súčasťou knižky sú osobné spomienky lekárky a návštevníčok. Autormi fotografií sú Andrea Kalinová a Peter Kuzmin. Editorkou knihy je Petra Hlaváčková.

Archimera

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Zaiček #Andrea Kalinová #Petra Hlaváčková