Dve knihy k výročiu nežnej revolúcie: výpravná publikácia a pôvodný román

Unikátna publikácia Nežná revolúcia: Cesta k slobode sprevádza všetkými kľúčovými momentmi prelomového obdobia našich dejín. Román Slepé škvrny rozpráva štyri príbehy z prelomového roku 1989.

26.11.2019 07:00
Nezna revolucia obalka Foto:
Nežná revolúcia: Cesta k slobode
debata (1)
Autor knihy Nežná revolúcia: Cesta k slobode... Foto: Albatros
Frantisek Emmert Autor knihy Nežná revolúcia: Cesta k slobode František Emmert

Výpravná publikácia Nežná revolúcia: Cesta k slobode plná faktov a fotografií a pôvodný román Slepé škvrny slovenskej autorky Noémi Bodyó, ktorý sa odohráva práve počas revolučných dní roku 1989 vyšli vo vydavateľstve Albatros.

Autorom publikácie Nežná revolúcia: Cesta k slobode je rešpektovaný český autor literatúry faktu Františeka Emmert. Kniha sprevádza kľúčovými momentmi prelomového obdobia našich dejín, predstavuje situáciu v Československu pred rokom 1989, čo predchádzalo 17. novembru a ako prebiehala revolúcia.

Na viac ako päťsto dobových snímkach zachytáva vtedajšiu atmosféru aj jednotlivých aktérov. Umožňuje tak znovu spoznať udalosti, ktoré boli súčasťou veľkých geopolitických zmien a otvorili Československu dvere k novým možnostiam.

Román slovenskej autorky Noémi Bodyó Foto: Albatros
Slepe skvrny obalka Román slovenskej autorky Noémi Bodyó

Román Slepé škvrny rozpráva štyri príbehy z prelomového roku 1989. Opisuje život umelca, stojaceho proti štátnej bezpečnosti, matematičky v slede nevyspytateľných udalostí, organizátorky a jej pochybností a napokon charizmatického revolucionára bez citov.

Román vyšiel prvýkrát v maďarskom jazyku vo vydavateľstve Kalligram, teraz prichádza slovenský preklad Tamary Archlebovej. „Síce som bilingválna, ale môj materinský jazyk je maďarčina, možno aj preto je pre mňa rečou písania,“ hovorí slovenská autorka Noémi Bodyó.

Aj Noémi Bodyó stála ako študentka na námestiach, zúčastnila sa aj úplne prvej demonštrácie v Bratislave. „Boli to nádherné časy plné emócií a nádeje, som vďačná osudu, že som prelomové dieťa – mohla som byť súčasťou zmien, vďaka ktorým môžem svoje deti vychovávať v demokratickej spoločnosti. Sloboda je pre mňa esenciálnou záležitosťou, bez nej by som si ťažko vedela predstaviť svoj život,“ hovorí autorka.

Autorka románu Slepé škvrny Noémi Bodyó Foto: Albatros
Noemi Bodyo Autorka románu Slepé škvrny Noémi Bodyó

Pre spisovateľku je November 89 absolútne dôležitým medzníkom našej histórie. Ako sama tvrdí, posolstvo tejto knihy je jej životnou misiou. „Mala by byť mementom, aby sa tie časy nikdy nevrátili, aby naše deti mohli slobodne žiť, milovať, napĺňať svoje sny a túžby. Knihu som napísala ako pripomienku, že diktatúra – v každej forme -, degeneruje a ničí ľudské hodnoty, charaktery aj životy. V konečnom dôsledku životy všetkých – aj tých, ktorých prenasleduje, aj tých, ktorí diktatúre slúžia. Som nešťastná z toho, že tridsať rokov po páde režimu je táto téma viac ako aktuálna,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #knižné tipy