Knižka pre deti: Od Baby Jagy po Zimomravého kostlivca

Viete, koľko je na svete strašidiel? Ak by vás to zaujímalo, siahnite po veselej knižke Svetový atlas strašidiel a duchov z vydavateľstva Albatros.

04.01.2020 12:00
kniha Svetový atlas strašidiel a duchov Foto: ,
Ukážka z knihy Svetový atlas strašidiel a duchov, ktorú vydal Albatros.
debata

Autori Petra Bartíková, Štěpánka Sekaninová a Katarína Balejová tu zmapovali desivé aj zábavné postavičky zo všetkých kontinentov a doplnili ich ilustráciami Patrika Antczaka.

V Európe tak nájdete Meluzínu, grófa Drakulu, Morskú pannu aj Morského pána, Čerta aj Čertovu babičku, Čiernu aj Bielu pani, Šťastenu, Vodníka aj Lesnú vílu. Že ich všetkých poznáte? Ale čo tak strašidlá Ázie, kde okrem Džina žije aj Ghúl, Opičí kráľ, Mačací démon, Upír Rabbisu či Jamamba?

Práve z Ázie je aj naša známa Baba Jaga, o ktorej sa tu dočítate toto: „Ohavná strapatá babisko s dlhým nosom, ešte dlhšou bradou, bradavicami a veľkými železnými zubami, číha v lesoch na malé deti, kradne im hračky a ukrýva ich vo svojom domčeku na stračej nôžke.“

Ukážka z knihy Svetový atlas strašidiel a... Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Svetový atlas strašidiel a duchov Ukážka z knihy Svetový atlas strašidiel a duchov, ktorú vydal Albatros.

Na mape Afriky objavíte okrem Smrtky, Múmie či Bludného Holanďana množstvo exotických bytostí, ako je Púštny trol, Kongamato, Bazilišok, Obrí pavúk, Zombia či Kakaoví piadimužíci. A viete, kde žijú Bubák, Anjel, Bezhlavý kovboj či Upír? Predsa v Severnej Amerike.

V Južnej Amerike nájdete Ohnivú lamu, Sombrerového bubáka, Permoníkov, Kukuričného aj Ohnivého mužíčka či Prízrak princeznej. A odkiaľ pochádza Obor dobrák, Vlkolak, Divožienka a Škrabkonôžka? No predsa z Austrálie a Oceánie.

A kto si myslí, že v Antarktíde nič nežije, nemôže sa viac mýliť. Nech si to len pekne v Atlase strašidiel naštuduje: Ľadový drak, Snežný muž, Duch zmrznutého polárnika, Vládca tučniakov, Zamrznutá zombia, Snežný škriatok, Ľadová kráľovná, Zimomravý kostlivec a Anjel snehu. Veru tak!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový atlas strašidiel a duchov #kniha pre deti