Helene Flood: Terapeutka

Pravdepodobne jeden z najlepších trilerov roka. Prvotriedny literárny debut. Napínavý a skvele napísaný triler o manželovi, ktorý zmizol.

23.03.2020 14:23
debata
Helene Flood: Terapeutka Foto: Slovart
terapeutka-23535 Helene Flood: Terapeutka

Na adresu knihy autorky píšucej pod pseudonymom Helene Flood chrlia nórske denníky samé superlatívy. Sotva náhodou, jej kniha Terapeutka sa ešte pred vydaním doma predala do dvadsiatich troch krajín. Nečudo, veď škandinávske knižné, televízne i filmové kriminálky sa tešia mimoriadnej popularite nielen v Európe.

Profesiou je autorka psychologička, z odboru má aj doktorát. Pracuje ako terapeutka v Nórskom centre pre štúdiá násilia a traumatického stresu, v ktorom skúma pocity viny a hanby po traumatických zážitkoch. A píše o tom, čo sčasti spoznala aj pri vlastnej praxi. Napokon hrdinkou jej knižného debutu je psychologička Sara. S manželom architektom Sigurdom zdedili obrovskú vilu, ktorú sa rozhodli zrekonštruovať. Nad garážou si otvorila súkromnú ambulanciu pre mladistvých. Pracovne sa jej veľmi nedarí a ani úprava domu nepostupuje podľa plánu a tak rýchlo, ako by si želala.

Jej ambiciózny a prácou zahltený muž jej jedného dňa nechá na záznamníku zvláštny odkaz. A zmizne. V starom dome sa začínajú strácať rôzne veci, ktoré znova nájde na miestach, kam patria. Po nociach sa z povaly ozývajú kroky. Skutočne? Alebo sa to Sare iba zdá? „Napínavý príbeh vyvoláva úzkosť, ktorá je v tomto žánri taká potrebná. Vykreslenie postáv je fantastické a vidno, že autorka je zároveň aj etablovaná psychologička,“ chvália severské médiá.

„Po aj u nás dôverne známej švédskej spisovateľke Camille Läckberg prichádza ďalšia autorka zo severu,“ avizuje vydavateľstvo Slovart. Románom Terapeutka pokračuje vo vydávaní kvalitnej detektívnej literatúry, ktorou teší milovníkov obľúbeného žánru. „Terapeutka je suverénna terapia trilerom,“ možno dodať z recenzie na nórskom portáli BOK 365.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy