Začínajúci autori, dajte o sebe vedieť

Začínajúci autori z celého Slovenska sa aj tento rok môžu prihlásiť do literárnej súťaže Petržalské súzvuky Ferka Urbánka.

27.04.2020 13:00
debata

Poslať do nej môžu svoju poéziu a prózu, pričom môže ísť o básne, poviedky, ukážky z noviel, románov, balád, ság či eposov. Čas na to pritom majú do 15. júna, vyplýva to zo štatútu súťaže.

Tento rok sa koná 31. ročník súťaže a organizuje ju miestna knižnica v bratislavskej Petržalke. „Na súťaži sa môže zúčastniť každý autor, ktorého súťažná práca ešte nebola publikovaná ani ocenená na inej literárnej súťaži,“ píše sa v štatúte. Témy prác sú síce ľubovoľné, no osobitne budú podľa štatútu hodnotené a ocenené literárne práce o Petržalke.

Súťažiaci budú rozdelení do štyroch vekových kategórií – žiaci prvého stupňa, druhého stupňa, stredoškoláci a dospelí nad 20 rokov. „Súťažné práce posúdi odborná porota, ktorá navrhuje udelenie cien v každej vekovej a literárnej kategórii,“ uvádza sa v štatúte. Literárnym prácam o Petržalke môže byť udelená Cena riaditeľky Miestnej knižnice Petržalka. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže by sa malo uskutočniť 9. októbra.

Práce v slovenskom jazyku treba do súťaže poslať v troch exemplároch spolu s prihláškou elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy nemethova@kniznicapetrzalka.sk alebo na adresu Miestnej knižnice Petržalka a pridať označenie PSFU 2020. Prihlášku aj štatút súťaže nájdu záujemcovia na www.kniznicapetrzalka.sk.

Literárna súťaž vznikla ešte v roku 1990 ako nápad vtedajšieho riaditeľa petržalskej knižnice Jozefa Pavelku a bola určená žiakom petržalských základných škôl. V roku 1993 ju premenovali na Petržalské súzvuky Ferka Urbánka, teda podľa dramatika, ktorý prežil v Petržalke niekoľko rokov a napísal 54 divadelných hier. Súťaž v roku 2006 získala celoslovenský charakter. V roku 2012 sa vyhodnotenie súťaže rozšírilo o stretnutie autorov s porotcami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalské súzvuky Ferka Urbánka