Kto nosí čierne šaty s perlami

Knižný tip Pravdy: Spisovateľka Helen Weinzweig v knihe Čierne šaty s perlami rozvíja príbeh plný tajomstiev, ktorý odhaľuje vnútorný život žien.

18.07.2020 05:00
debata
Helen Weinzweig: Čierne šaty s perlami Foto: Inaque
cierne saty s perlami Helen Weinzweig: Čierne šaty s perlami

Shirley používa krycie meno Lola Montezová, aby neohrozila svojho tajného milenca. Coenraad totiž pracuje pre medzinárodnú organizáciu zvanú Agentúra a o svojej práci nikdy nehovorí. Ich vzťah trvá už roky a stretávajú sa vždy na inom mieste – vždy v inom meste a v inej krajine. Letiská, taxíky, hotely – Lola milenca nasleduje na jeho misiách, pripravená vyraziť na cestu vždy, keď ju pozve. Kamkoľvek a kedykoľvek. Schôdzky si dohovárajú prostredníctvom zašifrovaného kódu z časopisu National Geographic. On ju spoznáva podľa čiernych šiat s perlami, sám však svoj vzhľad stále mení.

Spisovateľka Helen Weinzweig v knihe Čierne šaty s perlami rozvíja príbeh plný tajomstiev, ktorý odhaľuje vnútorný život žien. Čitateľ zastihne Shirley v momente, keď na milencovu výzvu pricestuje do svojho rodného mesta Toronta a čaká. „Coenraad nechápal umenie čakať. Neuvedomuje si činnosti, ktoré zahŕňa čakanie naňho. Čakanie stojí veľa energie. Hoci som pokojná, mám pocit, ako keby som celý čas utekala k bodu kdesi v diaľke a lapala po dychu,“ vysvetľuje Shirley. Každá zaľúbená žena vie, čo znamená čakanie. A predsa nezaškodí, keď nám to niekto pripomenie tak jemne a citlivo, a pritom celkom lapidárne, ako Helen Weinzweig v knihe Čierne šaty s perlami.

Coenraad nechápal umenie čakať. Čakanie stojí veľa energie. Hoci som pokojná, mám pocit, ako keby som celý čas utekala k bodu kdesi v diaľke a lapala po dychu

Coenraad nehovorí o minulosti, minulosť ho nezaujíma, dôležité je len to, čo je práve teraz. No nezaujíma ho ani budúcnosť. Lepšie povedané, budúcnosť so Shirley. „Ber alebo nechaj tak,“ hovorí. A Shirley čaká. A pri tom čakaní sa ponára do vlastných spomienok.

Do tohto bodu je Shirley celkom predvídateľná, správa sa ako tisícky iných žien, ktoré čakajú. Lenže s každou jej osamelou prechádzkou pribúda absurdných situácií. V uliciach rodného mesta stretáva naoko neznámych ľudí, ona však ich životný príbeh pozná. Vie, že čašníčka v hoteli má doma malú dcérku, ktorú každé ráno vlečie kamsi do škôlky, a vie aj to, že táto žena je už unavená životom a chce ho skončiť. Rovnako spozná, keď za majiteľkou pekárne prichádzajú jej deti, len podľa spôsobu, akým zazvonia. Shirley totiž v uliciach rodného mesta stretáva sama seba. V spomienkach na svoju matku a otca, na svoje detstvo v chudobe, na prvú lásku, aj na svoje deti a manžela. Postupne odhaľuje čitateľom svoje tajomstvá, až tie milencove pred nimi blednú. Lola Montezová si tak celkom pochopiteľne začne pomaličky baliť kufre. Vracia sa Shirley.

Shirley sa vracia a vojde dokonca do svojho vlastného domu, navštíviť deti a manžela. Ako každú nedeľu, vrátil sa zo stajne od svojej obľúbenej kobyly. Na kone nikdy nepoužíval bičík. Možno keby Shirley bola kobylou, všeličo by dopadlo inak. Lenže takto ju vôbec nazaskočí, keď jej vo vlastnom dome otvorí iná žena v jej vlastných šatách a pokojne so svojou rodinou aj s náhradnou ženou povečeria.

Každá žena v zrelom veku vie, prečo ju rozčúli, že metla s lopatkou nie sú na svojom mieste. A každá žena vie, prečo si doma vyzliekla čierne šaty s perlami a vymenila ich za farebné. Áno, Čierne šaty s perlami sú čisto feministická kniha. Krásne citlivá, plná napätia aj absurdných zvratov, s jedinečným zmyslom pre detail hovorí sviežim jazykom. Presne ako žena, ktorá vie prečo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy