Knižné tipy: Na scéne je strach aj odvaha

V dvoch dnešných knižných tipoch nájdete niečo z domova aj zo sveta. Autora, ktorého fascinovali odchýlky, poruchy i smrť, aj dvoch velikánov francúzskej literatúry, ktorých viazalo intelektuálne a milostné puto.

20.07.2020 06:00
debata
Peter Krištúfek: Morytáty Foto: Artforum
motytaty Peter Krištúfek: Morytáty

Peter Krištúfek: Morytáty

Posledné dokončené dielo filmára a spisovateľa Petra Krištúfka (1973 – 2018) je zbierkou trinástich strašidelných poviedok.

Autor, ktorého fascinovali odchýlky, poruchy i smrť, v nich nadväzuje na Atlas zabúdania a hrá sa s atmosférou, poetikou, štýlom i jazykom poklesnutých jarmočných príbehov.

Peter Krištúfek ponúka príbeh ženy, ktorú prenasleduje dieťa, ktorého sa pred narodením zbavila; vystupuje tu dybbuk, incubus, succubus, tajomné To, prízraky, duchovia, utopenci, manželia v zakliatom dome i popravený politik. Povery, čary, ľudová pieseň aj balada – to všetko sa dá nájsť v knihe Morytáty.

Monteil Claudine: Milenci svobody: Beauvoirová... Foto: Grada
milenci svobody Monteil Claudine: Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre

Monteil Claudine: Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre

Originálny a dôverný portrét dvoch velikánov francúzskej literatúry, ktorých viazalo intelektuálne a milostné puto.

Jean-Paul Sartre a Simone de Beauvoirová boli jednými z najvýraznejších osobností druhej polovice 20. storočia.

Svojimi myšlienkami Beauvoirová a Sartre ovplyvnili nielen svojich súčasníkov, viac hneď generácií. Boli členmi odboja za 2. svetovej vojny, odsúdili vojnu v Alžírsku aj vojnu vo Vietname, boli aktívni v roku 1968, angažovali sa v ženskom emancipačnom hnutí.

Bojom za slobodu boli svedomím svojej doby a vo svojom i nonkonformnom milostnom živote ostali verní svojim morálnym princípom. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy