Deväť napínavých kníh na leto. Dán, King a iné mrazivé novinky

Nasledujúce knižné novinky vám privodia tie správne zimomriavky. Stephen King postraší Inštitúciou, Dán prináša Klbko zmijí a vo švédskej novinke Nevidený sa vraždí na pláži!

13.08.2020 12:00
Talent na smrt Foto:
Román Talent na smrť je o dievčati, čo vidí smrť
debata

Autorka Stehlíka prichádza s detektívkou naopak

Tajný príbeh Foto: Slovart
8331 SL A Tajny pribeh Tajný príbeh

Po úspechu Stehlíka vychádza v Slovarte v preklade Antona Eliáša aj debutový román Donny Tarttovej. Tajný príbeh je detektívkou naopak. Hneď od začiatku vieme, že sa stala vražda, aj kto je vrahom. To, čo postupne odhaľujeme, sú jednotlivé následnosti a akty hrozného činu. Príbeh rozpráva jedna z hlavných postáv Richard Papen. Nie je vrahom, ale priamym účastníkom zločinu a rozprávaním chce svoj podiel odčiniť. Alebo sa jednoducho vyspovedať. Tajný príbeh však nie je obyčajná detektívka, je to veľký román plný latinských výrazov, literárnych citácií či odkazov na antické Grécko. Treba ešte pripomenúť, že román Stehlík bol adaptovaný aj na filmové plátna a autorka zaň získala prestížnu Pulitzerovu cenu.

Hriechy tajomného trojlístka

Román Dcéry vetra Foto: Slovenský spisovateľ
DCERY VETRA 002 Román Dcéry vetra

Britská spisovateľka Tamara McKinleyová je autorkou mnohých rodinných ság odohrávajúcich sa v jej rodnej Austrálii. Jednou z nich je i román Dcéry vetra (Slovenský spisovateľ) – pútavý príbeh z austrálskeho vnútrozemia, kde sa v pestrom kaleidoskope majstrovsky vykreslených postáv prelína dnešok so včerajškom a rozuzlenie prekvapí aj toho najnáročnejšieho milovníka záhad. Vzťah mladej veterinárky Claire s rodičmi a so sestrou Aliciou nebol nikdy jednoduchý. Keď ju však jej charizmatická prateta Aurelia súrne zavolá zo Sydney domov na dobytkársku farmu, Claire tuší, že ide o veľa. Ak by jej rodina naďalej skrývala hriechy minulosti, mohlo by ju to celkom zničiť. Jej matka Ellie dcéram prezradí, ako vo svojich štrnástich rokoch za dramatických okolností stretla dvojčatá Joea a Charlieho. Čo zažil tento trojlístok, že to vrhá dlhé tiene až na ďalšiu generáciu? A prečo odhalenie pravdy rozoštve Elliine dcéry?

Triler o kňazovi s iPhonom

Druhý spánok Foto: Slovart
Druhy spanok maly Druhý spánok

Robert Harris znovu prepisuje dejiny. Píše sa rok 1468 – prečo má dedinský kňaz iPhone? Autor bestsellerov Vaterland a Mníchov prichádza s novým románom Druhý spánok. Robert Harris má dar, vďaka ktorému dokáže svojich čitateľov vtiahnuť do neznámeho prostredia a predstaviť im napínavý príbeh hrdinu, ktorého vedie cez prekážky k zdanlivo rutinnej úlohe – a pritom nám odhalí neočakávanú pravdu. Román Druhý spánok vydáva Slovart v preklade Otta Havrilu a je neobyčajným príbehom, ktorý spája triler a apokalyptickú fikciu. Mladý kňaz Christopher Fairfax prichádza na koni do odľahlej dediny v juhozápadnom Anglicku, aby pochoval tamojšieho farára. Okolitá krajina je posiata predmetmi z dávnych čias – mincami, črepinami, ľudskými kosťami, ktoré starý farár vyhľadával a zbieral. Doplatil na svoju posadnutosť minulosťou vlastným životom? Fairfax je odhodlaný odhaliť pravdu. Nasledujúcich šesť dní otrasie všetkým, čo si dosiaľ myslel o sebe, cirkvi aj o svete.

O tajomnej schránke, pre ktorú by sa aj vraždilo

Román Voľný pád Foto: Slovenský spisovateľ
VOLNY titulka 002 Román Voľný pád

Strhujúci triler od kráľovnej tohto žánru Sandry Brown sa volá Voľný pád a vyšiel vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. Keď pre nepreniknuteľnú hmlu na americkom východnom pobreží skolabuje doprava na zemi aj vo vzduchu, jediný, kto si trúfne sadnúť do kokpitu lietadla, je Rye Mallett, skúsený profesionálny pilot. Podujme sa doručiť tajomnú čiernu schránku do mestečka v severnej Georgii, kde na ňu už netrpezlivo čaká istý doktor Lambert. Po núdzovom pristátí v neďalekom lese, spôsobenom pokusom o sabotáž, striehne na Malletta ďalšie nemilé prekvapenie: namiesto jeho klienta sa pri lietadle zjaví neznáma žena, ktorá sa predstaví ako Brynn O'Nealová a dožaduje sa vydania schránky. Rye odmietne, a tak sa zapletie do mimoriadne nebezpečnej hry. Zásielku totiž treba doručiť čo najskôr a očividne ju chce získať aj niekto iný – niekto, kto by bol pre ňu ochotný aj vraždiť…

Kto vraždil na pláži?

Román Nevidený Foto: Slovart
6300 SL A Nevideny Román Nevidený

Fanúšikovia severskej krimi, pozor! Ďalšia zaujímavá autorka na obzore. Mari Jungstedtová debutovala doma vo Švédsku v roku 2003 a jej kariéra odvtedy nabrala závratné obrátky. Po prvom krimi románe Nevidený, ktorý práve vyšiel v slovenskom preklade Jany Melichárkovej v Slovarte, sa séria s komisárom Knutasom v hlavnej úlohe medzičasom rozrástla o pätnásť pokračovaní. Gotlandské leto je v rozpuku, blížia sa prázdniny a turistická sezóna. Helena a Per usporiadajú v letnom domčeku každoročný večierok, ktorý sa však končí žiarlivostnou hádkou. Helena sa neskôr vyberie na prechádzku a ráno ju nájdu na pláži zavraždenú. Krátko nato sa nájde mŕtvola druhej mladej ženy. Medzi obyvateľmi ostrova a prichádzajúcimi hosťami sa šíri panika. Polícia vo Visby chce chytiť páchateľa ešte pred turistickou sezónou a prv ako vrah znova udrie.

Tridsiata kniha Dominika Dána

Novinka Dominika Dána - Klbko zmijí Foto: Slovart
2994 SL A Klbko zmiji Novinka Dominika Dána - Klbko zmijí

Kráľ slovenského krimi Dominik Dán oslavuje v lete vydanie svojho 30. detektívneho románu pod názvom Klbko zmijí (Slovart). V najnovšom prípade neznámy strelec popravil doma v posteli okresného prokurátora a o dva dni neskôr kandidáta na starostu okrajovej mestskej časti. Korupčná aféra okolo zavraždeného prokurátora dostane jasnejšie kontúry, až keď sa detektívom podarí nájsť dobre schovanú prokurátorovu asistentku. Podozrenie detektívov, že im niekto zhora pozerá na prsty a snaží sa s nimi manipulovať, prerastie v istotu. Detektív z oddelenia vrážd Richard Krauz tuší, že priamy úder na skorumpovaných papalášov im dá riadne zabrať a riešenie záhady dvoch beštiálnych vrážd bude bolestivé.

Hra na vraždu

V bezpečnom úkryte Foto: Ikar
V bezpecnom.indd V bezpečnom úkryte

Ikar prináša triler Rachel Abbottovej s názvom V bezpečnom úkryte. Presne pred rokom sa skupinka priateľov zišla na Lucasovu svadbu v jeho krásnom cornwallskom dome s výhľadom na more. Zoznamujú sa, zabávajú, popíjajú. Pri prestretom stole v predvečer svadobnej oslavy je osem stoličiek. Deviata je určená utiahnutej, tak trochu záhadnej ženíchovej nevlastnej sestre Alex. Lenže všetko sa pokazilo. Lucas tých istých priateľov znovu pozval do svojho rozprávkového domu na oslavu výročia – čoho? Svadby, ktorá sa nekonala, alebo tragédie, ku ktorej došlo len niekoľko hodín pred plánovaným obradom? Hosťom oznámil, že pre nich naplánoval hru. Dostali kostýmy, pridelili im roly a všetci bez výnimky musia hrať. Vie, ako k tomu donúti tých, ktorým sa to nepozdáva. Hra na vraždu sa čoskoro začne, a to aj napriek prítomnosti dvojice policajných vyšetrovateľov. Čo od nich vlastne Lucas chce? Čo zamlčiava? Čo taja ostatní? A čo potom, keď sa táto strašná hra skončí?

King straší Inštitúciou

Kingov román Inštitúcia Foto: Ikar
Inštitúcia Kingov román Inštitúcia

V románe Inštitúcia (Ikar) od majstra napätia Stephena Kinga ide o únosy detí, o ktorých sa nikto nikdy nemal dozvedieť. Detí s nadprirodzenými schopnosťami, ktorých tajná misia nesmie byť prerušená. Sú odsúdené na smrť. Ale čo ak sa jeden článok v tejto mašinérii vzbúri? Uprostred noci, v dome na pokojnej ulici na predmestí Minneapolisu ozbrojené komando potichu zavraždí rodičov dvanásťročného Luka Ellisa a chlapca naloží do čierneho terénneho auta. Operácia nezabrala viac ako dve minúty. Luke sa prebudí v Inštitúcii. Je v izbe, ktorá vyzerá ako jeho vlastná, ale nemá okno. Za dverami sú ďalšie dvere a za nimi ďalšie deti s mimoriadnym nadaním – ovládajú telekinézu alebo telepatiu. Slúžia neznámemu účelu a ich život nemá nijakú cenu. Luke vie, že nemá veľa možností, ako pomôcť sebe a svojim novým kamarátom. Vyberá si medzi veľkým a menším zlom – len nevie, ktoré je ktoré.

Dievča, čo vidí v očiach smrť

Krimi Talent na smrť Foto: Ikar
Talent na smrt Krimi Talent na smrť

V románe M. J. Arlidgea Talent na smrť (vydal Ikar) ide o Adama Brandta, ktorého už nič neprekvapí. Ako forenzný psychológ videl a počul všetko, aspoň je o tom presvedčený. Potom stretne Kassie. Tínedžerka s pochybnou povesťou tvrdí, že má znepokojivý talent. Stačí sa jej pozrieť človeku do očí a vie, kedy a ako zomrie. Adam dievčaťu neverí, veď ako by aj mohol. Jedno mu však vŕta v hlave hneď od začiatku. V praxi sa stretol s množstvom psychicky narušených osôb, ibaže toto vyľakané stvorenie nevykazuje známky akútnej duševnej choroby. V meste onedlho začne útočiť sériový vrah a vysvitne, že Kassie pozná detaily. Skúsenému psychológovi intuícia našepkáva, aby si dával na dievča pozor, no aj tak mu uverí. Vôbec si pritom neuvedomuje, aké nebezpečenstvo z takej dôvery pramení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krimi #Dominik Dán #Stephen King #detektívky #knižné tipy