Moderná rodina. Skvelá nórska kniha o tom, ako deti súdia rodičov

Aj tá najmodernejšia rodina je starodávny útvar. Tradície môže síce rúcať, ale základný vzorec sa nemení. Do rodiny sa ľudia rodia, ďalších členov rodiny plodia, majú spoločné majetky i spomienky. Rodina svojim členom obyčajne „kafre“ do života. A to je skvelá inšpirácia pre spisovateľov. Zaujímavým spôsobom o tom píše aj mladá nórska autorka Helga Flatlandová v románe Moderná rodina. Nečudo, že spisovateľka získala za tento titul pred troma rokmi Cenu nórskych kníhkupcov – kniha sa výborne číta a zároveň je plná podnetov.

29.08.2020 06:00
Print Foto:
Rodina je stále skvelou inšpiráciou pre spisovateľov.
debata

Dnes sa o rodine veľa diskutuje, niektorí túto inštitúciu považujú za prežitok, iní za jedinú nádej. Flatlandová v románe, ktorý práve vyšiel vo vydavateľstve Premedia, nefilozofuje, ale píše o každodennom živote v istej nórskej rodine, o konkrétnych situáciách, do ktorých sa jej členovia dostávajú, a o následkoch, aké majú tieto zážitky na ich vzťahy.

Dedko a babka sa vyfarbili

Všetko sa začína veľmi nevinne, priam idylicky. Celá rodina sedí v lietadle, ktoré práve prelietava Alpy a smeruje na dovolenku do Talianska. Tam chcú všetci spolu osláviť otcove sedemdesiate narodeniny. Rodina je početná. Základ tvoria rodičia a ich tri dospelé deti.

Knihu Moderná rodina vydala Premedia. Foto: Premedia
kniha mr Knihu Moderná rodina vydala Premedia.

Plus partneri detí a vnúčatá. Dosť pestrá vzorka na to, aby sa mohli rozvinúť charakterové aj dejové línie, ktoré sa možno v textoch podobného typu aj opakujú. Aj tu sa napríklad vynorí hrozba rozvodu, ktorá je v dnešných časoch častým zauzlením literárnych príbehov.

No v knihe nórskej autorky ide o netuctovú situáciu: Myšlienkou na rozvod sa totiž začnú zaoberať tí, čo by mali nad rodinou držať ochrannú ruku, tmeliť ju a podporovať – rodičia sedemdesiatnici. Novinku oznámi na jubilejnej oslave práve ctihodný otec, vlastne už aj dedo, ktorý po vinšoch prizná, že sa chcú s mamou vo všetkej počestnosti rozviesť.

Informácia zapôsobí ako rozbuška. Odrastené deti si mysleli, že rodičov majú „na poriadku“, že im už nič nehrozí, že bude pokoj. Rodičia mali pokojne dožívať, však majú pekný dom a žijú vo vzájomnej úcte. To všetko je aj pravda – no dnešným starkým je to, zdá sa, málo. Od mládeže odkukali, že si treba užívať a tiež to chcú ešte skúsiť.

A tu sa naozaj prejavuje modernosť súčasnej rodiny: starí rodičia sú iní, než bývali kedysi. Majú ambície ešte niečo zažiť, zdá sa im, že všetko, čo im mohol poskytnúť spoločný život, vyčerpali. Vraj si už nič navzájom nedávajú. Deti z domu odišli, otvoril sa priestor na sebarealizáciu.

Treba konečne začať žiť. Taký pocit má najmä mama, ktorá dokonca nevylučuje, že by si mohla nájsť aj nového partnera. Predsa len – manžel je už prečítaná kniha a v novom mužovi by mohla objavovať a on by zasa objavoval v nej. To by ju pekne mobilizovalo.

Rozvod ako po masle

Po správe o rozvode zostali deti ako obarené. Zo správania rodičov sa nedalo ani len tušiť, že by sa schyľovalo ku vzťahovej revolúcii. Žiadne zvady, žiadne zúfalstvo, pekne na úrovni 21. storočia, keď sa ľudia predsa vedia dohodnúť, rešpektujú sa a dožičia si navzájom slobodu.

Navyše Nórsko je vyspelá krajina, kde ľudia ani v starobe nemusia obracať každú korunu, manželia nie sú na seba odkázaní po finančnej stránke, veľký dom sa ľahko predá a vymení tak za dva byty. Tam rozvod ide ako po masle. Spočiatku tomu ale nikto neverí.

Aj čitateľovi sa zdá, že ide iba o starecké fantázie, že seniori sa spamätajú a prestanú vymýšľať. Lenže dnešní ľudia poznajú svoju cenu, svoje práva, majú nároky a keď si niečo zaumienia, tak to aj vykonajú. Hoci aj rozviesť sa na staré kolená. Kto by sa odvážil odporovať? A hysterické reakcie kultivovaní Európania nepestujú, aj keď pri nedeľných obedoch to možno niekedy aj vrie, nikto sa však neodváži protirečiť.

Rodičia teda svoj projekt naplnia a dej románu Helgy Flatlandovej sa rozbehne na plné obrátky. Rozvodom sa totiž len zdanlivo niečo končí, v skutočnosti rozvod spúšťa množstvo nových procesov, ktoré postihujú rodinu ako celok. Nórska autorka túto koróziu veľmi decentne, ale živo – aj ona bez hystérie – vyjadrila cez pocity a úvahy jednotlivých postáv.

Deti súdia rodičov

Tri časti románu sú nazvané menami detí rozvádzajúcich sa starých rodičov a sú ich monológmi. Liv, Ellen a Hakon komentujú dianie v rodine a zároveň rozprávajú svoj príbeh. Autorka takto rozšírila záber a znásobila motívy zo súčasného rodinného života, ktorými sa v knihe zaoberá.

Najstaršia Liv má už dve deti a žije pokojným životom. Pociťuje veľkú zodpovednosť za svoju rodinu aj za osud rodičov a súrodencov. Snaží sa udržať rodinu pokope aj v nových podmienkach, odolávať nástrahám, ktoré dnes rodinný život ohrozujú – nedostatok času, pracovné vyťaženie, individualizmus.

Ďalšia sestra Ellen sa zatiaľ nedočkala potomstva a je to momentálne jej najväčší problém. Túži po dieťati a cez túto túžbu spisovateľka Helga Flatlandová tiež veľmi zaujímavo uvažuje o rodine, o odovzdávaní génov, rozmnožovacom pude a potrebe lásky. Pýta sa napríklad, či je dieťa zárukou, že človek bude mať prídel lásky zaručený na celý život a či preto ho chce aj Ellen za každú cenu. Podstupuje všetky možné lekárske procedúry a prechádza aj bolestnými vzťahovými procedúrami.

Najmladší syn rozvádzajúcich sa sedemdesiatnikov Hakon ešte nie je zadaný. viac vo svojej kapitole o vzťahoch uvažuje. On je z rodiny najslobodnejší, má najmodernejšie názory a žiadnu zodpovednosť.

Chce byť najmä nezávislý, na nikoho sa neviazať. Ani prípadnú partnerku si nechce pripustiť veľmi k telu, aby sa jej mohol kedykoľvek zbaviť. A mala by mu určite tolerovať simultánne vzťahy. No napokon na túto filozofiu sám doplatí, lebo vychvaľovaná sloboda a nezávislosť vo vzťahoch budú jeho gilotínou.

V rodine je pravda

V románe Moderná rodina čítame teda o súčasných príbehoch konkrétnych ľudí, ale zároveň preniká z textu niečo veľmi starodávne. Stále platí, že rodina je špecifická jednotka, príbuzní toho o sebe najviac vedia, poznajú svoje tajomstvá, dedičné choroby, vedia o tzv. kostlivcoch v skrini, o prípadnom prevracaní kabátov, o rôznych tajomstvách. Ťažko sa tam taktizuje. Ani čierne ovce neprestávajú do rodiny patriť, darmo by sa chceli dištancovať. Matriky nepustia, DNA sa falšovať nedá, povahové črty a črty tváre usvedčujú.

Rodina sa síce mení, modernizuje , ale podstata zostáva. Mení sa tak, ako sa menia ľudia, ako vyspieva spoločnosť, ale základné poslanie trvá: rodina spája niekoľkých jednotlivcov do základnej jednotky, aby prežili a aby spoločnosť fungovala. Dnes je téma rodiny spolitizovaná, rôzne názorové skupiny presadzujú svoje predstavy o nej. Je to trocha boj s veternými mlynmi, lebo rodina sa vonkajším vplyvom vymyká – má svoje vnútorné zákonitosti, svoje ciele, riadi ju príroda a pomáha jej láska.

Tak je to aj v knihe Helgy Flatlandovej Moderná rodina. Ukáže sa, že nie vždy všetko ide tak, ako ľudia chcú. Nech sú akokoľvek moderní, emancipovaní, vzdelaní či cieľavedomí. Čítanie Modernej rodiny prináša veľmi príjemný umelecký zážitok, ale aj otázky. Každý čitateľ sa po tomto románe iste zamyslí aj nad tou svojou rodinou. A možno sa v niečom aj zmení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #rodina #Moderná rodina