Bratislavský knižný festival už oddnes v Novej Cvernovke

Nové dielo Hladní a sýti predstaví aj nemecký autor Timur Vermes, ktorý vzbudil pozornosť prvotinou A je tu zas o tom, ako sa Hitler prebudí v súčasnom Berlíne.

11.09.2020 14:12
hladni a syti Foto:
Timur Vermes: Hladní a sýti
debata

Viac ako 50 malých a stredných vydavateľov príde so svojimi knižnými novinkami na tohtoročný siedmy ročník Bratislavského knižného festivalu BRaK do Novej Cvernovky. V bohatom programe sa návštevníci môžu stretnúť s autorkami a autormi, prezrieť si viaceré výstavy, vypočuť dobré koncerty. Na deti čaká špeciálny program a knihomoli si prídu na svoje na tradičnej predajnej výstave kníh. Tohtoročnou témou festivalu je Nový folklór.

Na festival zavíta mnoho zaujímavých hostí, ktorí budú debatovať s návštevníkmi. Napríklad oceňovaný poľský reportér Mariusz Szczygieł alebo nemecký spisovateľ Timur Vermes známy politicky nekorektným bestsellerom o utečeneckej kríze A je tu zas. Chýbať nebudú uznávané a oceňované autorky, ktoré tvoria reportáže, básne, filmové scenáre, poviedky či romány – autorka knihy Čepiec Katarína Kucbelová, Poľka Werona Gogola či Češka Petra Soukupová. Príde aj známy slovenský reportér Andrej Bán či britský autor Alfie Bown, ktorý analyzuje kultúru mobilov, herných konzol a počítačov.

Nový folklór sa na festivale prejaví vo viacerých formách a žánroch. Zaznejú tri podmanivé hlasy z Poľska, nadväzujúce na tradíciu ženských ľudových spevov aj audiovizuálny koncept postavený na pozorovaní slovenských tradičných piesní pretvorených do básní a zvuku a pridajú sa ďalší interpreti, ktorým experimentovanie s tradíciou nie je cudzie.

Na festivale tiež predstavia súborné vydanie Slovenských ľudových piesní Bélu Bartóka. Godárove transkripcie piesní si poslucháči vypočujú v podaní Mucha Quartetu a Slávky Horváthovej.

Kocúr v čižmách dostane podobu punkovo-animálno-maňuškovo-komediálneho thrilleru pre divákov od štyroch rokov, no vystavia aj niekoľko ilustrácií z pripravovaného výberu Silné hrdinky a silní hrdinovia v Dobšinského rozprávkach. Pre deti bude unikátnym zážitkom vysádzať si riekanku na tlačiarenskom stroji, stretnutie s bláznivou a neohrozenou reportérkou Katou Strofovou z Večerníčka alebo si vytvoriť dielo podľa Kompánka.

Bratislavský knižný festival v Novej Cvernovke potrvá do nedele 13. septembra. Podrobný program je na stránke festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BRak #Timur Vermes #Mariusz Szczygieł #knižný festival