Toxické priateľstvo môže zabíjať

Nový tínedžerský (YA - young adult) psychologický triler o temnej stránke toxického vzťahu dvoch kamarátok – Najlepšie lži.

03.10.2020 16:00
debata
Sarah Lyu: Najlepšie lži Foto: Slovart
Najlepsie lzi Sarah Lyu: Najlepšie lži

Uznávaný Kirkus magazín o debute americkej spisovateľky Sarah Lyu povedal, že je to „strhujúci príbeh lásky, posadnutosti a všetkého medzi tým.“ Hlavne je to však príbeh priateliek Remy a Elise.

Remy bola kedysi šťastná. Mala super frajera Jacka a tú naj kamošku, Elise, pre ktorú by spravila všetko na svete. Jack však zomrel. Zastrelili ho. A Elise bola tá, ktorá stlačila spúšť. Šlo o sebaobranu? Alebo o niečo temnejšie, skryté hlbšie, než si Remy kedy dokázala predstaviť?

Polícia hľadá odpovede a Remy sa čoraz viac ponára do spomienok, kde hľadá aspoň útržok pravdy, ktorá by mohla Elise, jej spriaznenú dušu, zachrániť. Aspoň kúsok pravdy v pavučine lží, ktoré zamorili to, čo sa spočiatku zdalo ako začiatok jedného krásneho priateľstva.

Elis verila, že čo ju nezabije, to ju posilní. Toto bolo jedno z najväčších klamstiev v knihe Najlepšie lži. Autorka románu Sarah Lyu tomu verila tiež, pretože ako dieťa bola psychicky a fyzicky týraná. Je však dôležité poznamenať, že to, čo prežila hlavná hrdinka knihy, je fikcia.

Autorka v knihe píše o tom, ako klamanie samého seba, že všetko zlé sa deje pre niečo a že to človeka posilní, ničí mladých ľudí. Nič človeka nespraví imúnnym voči bolesti a utrpeniu.

Najlepšie lži nie sú len príbehom, majú tiež ukázať ako sa brániť. Aj slovenské vydanie obsahuje zoznam pre mladých ľudí ako a kde nájsť pomoc, ak má niekto psychické problémy alebo trpí domácim násilím.

Kniha americkej spisovateľky Sarah Lyu je jej debutom a u mladých dospelých (na YA čitateľskej scéne) zožala veľký úspech. Kniha vyšla vo vydavateľstve Slovart. O slovenský preklad sa postarala Katarína Kvoriaková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy