Leila Slimani: Krajina iných 1 (Vojna, vojna, vojna). Život zmiešanej rodiny v Maroku

Román o Maroku po druhej svetovej vojne je prvým dielom autobiograficky ladenej trilógie francúzskej spisovateľky Leily Slimani. Autorka, ktorá pred štyrmi rokmi získala Goncourtovu cenu za román Uspávanka, vykresľuje na osudoch zmiešanej francúzsko-marockej rodiny život v "krajine iných".

15.11.2020 22:00
debata
Foto: Inaque
Krajina iných

Román opisuje mladú Francúzku z Alsaska Mathilde, ktorá sa v roku 1944 zamiluje do Maročana Amina Belhaja. Ten bojuje vo francúzskej armáde a po vojne za ním Mathilde odíde do Maroka.

Manželia sa usadia v Meknese, kde sa striktne dodržiavajú pravidlá koloniálnej segregácie. Amine sa pustí do práce na statku a kamenistých poliach a s Mathilde sa im narodia dve deti – Aïcha a Sélim. Rodina to nemá ľahké, Mathilde dusí atmosféra v Maroku, osamelosť na statku a nedôvera, ktorú vzbudzuje svojím cudzím pôvodom a nedostatkom peňazí.

Vzťahy medzi francúzskymi kolonizátormi a marockým obyvateľstvom sú navyše napäté a Amine je v nepríjemnej situácii – zobral si Francúzku, vlastní pozemky a zamestnáva Maročanov, takže miestni ho považujú za kolonizátora, no Francúzi ho ponižujú, pretože nie je jedným z nich.

Aïcha vyrastá v atmosfére násilia v katolíckej škole, ktorú navštevuje spolu s dievčatami z bohatých francúzskych rodín. Prvá časť románovej trilógie sa končí opäť násilím, ktoré je predzvesťou boja za nezávislosť v roku 1956.

Preklad: Kamila Laudová Vydavateľstvo Inaque, 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Maroko #román #Leïla Slimani #Krajina iných