Rastislav Puchala: Archa zmluvy. Silný príbeh gazdovského rodu z východného Slovenska

Autor siahol po histórii svojho vlastného rodu, aby pred čitateľa predostrel silný príbeh jedného východoslovenského gazdovského rodu a prostredníctvom neho pohľad na históriu a osudy roľníctva v zabudnutom kúte našej domoviny.

16.11.2020 09:48
debata

Mnohé historické okamihy získavajú vo svetle osudov rodu Wallachovcov pohľad akoby zvnútra, cez

zväčšiť Rastislav Pupala: Archa zmluvy Foto: Trio publishing
Archa zmluvy Rastislav Pupala: Archa zmluvy

prežívanie a často aj cez utrpenie hlavných hrdinov. Či už je to prvá svetová vojna. vznik prvej republiky, druhá vojna, kolektivizácia…

Hrdinovia sa konfrontujú s historickými i duchovnými premenami sveta, ktorý ich obklopuje, vyrovnávajú sa s vierou, Bohom, aby nakoniec zacítili úľavu zo zmierenia.

V postave gazdu Jána Vallacha sledujeme život silného, rozhodného, pracovitého a nekompromisného muža, ktorý napriek tomu, že stratí všetko, o čo sa v živote usiloval, nezatrpkol a dokázal si uchovať v sebe to, kvôli čomu sa oplatí žiť.

Jeho zmierenie sa s Bohom patrí k najsilnejším častiam knihy. Pri čítaní románu máte chuť sa vybrať do Dedinky, kde sa príbeh zväčša odohráva, prejsť sa po okolí a hľadať v poliach, lúkach i kopcoch, ktoré ju obklopujú, stopy po hrdinoch románu.

Hľadíte do nastaveného zrkadla a hľadáte v ňom vlastných predkov a konfrontujete ich činy a skutky a prirovnávate k nastavenej méte. Ak hľadáte skvelé čítanie, ktoré sa nekĺže po povrchu, ale ide do hĺbky nielen života svojich postáv, ale života ako takého, siahnite po zrelej próze debutanta Rastislava Puchalu.

Vydal: TRIO Publishing, 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Rastislav Puchala #Archa zmluvy