Zdenka Becker: Samy. Migrant vo vlastnej krajine

Samy, syn indického psychiatra žijúceho vo Viedni, vyrastá so slovenskou matkou neďaleko Bratislavy. Osud je k nesmelému Samymu krutý – jeho život poznamenávajú sklamania a prehry.

16.11.2020 10:08
debata
Zdenka Becker: Samy. Migrant vo vlastnej krajine Foto: Trio publishing
Samy obalka Zdenka Becker: Samy. Migrant vo vlastnej krajine

Pretože má tmavšiu pleť a medzi slovenskými deťmi vyzerá ako rómsky chlapec, od útleho detstva je konfrontovaný s odmietaním a nevraživosťou. Život mu sťažuje najmä Harry, kamarát z detských čias. Keď sa Harry v dospelosti stane vodcom skupiny skínov, Samyho situácia sa dramaticky vyhrotí. A potom to už je len otázka času, kedy dôjde k tragédii…

Osobný príbeh Samyho, jeho matky a ďalších postáv sa tu prepletá s dobovými reáliami, ako verejné útoky neonacistov na cudzincov, odkupovanie štátnych bytov do súkromného vlastníctva, rýchlokvasení podnikatelia aj právnici, zaplavenie ulíc drogami, vypaľovanie rómskych osád, bezmocní doktori aj nečinní policajti. Jedna faloš a manipulácia nahradila inú, túžba po majetku už nie je hanbou ale cieľavedomosťou, ideovo-politické dogmy nahradila viera. Zmätení a preťažení rodičia svojim deťom nerozumejú, „slušní chlapci“ si v noci obúvajú vojenské baganče a vedia silno udrieť. Zlo pomaly a nebadane narastá, nemá ho kto zastaviť. Až zákonite vyústi do veľkej tragédie, hoci nie tak, ako by čitateľ čakal. Je to, čo sa stalo, osobným zlyhaním dospievajúceho chlapca? Jeho matky? Širšej rodiny alebo okolia? Či celého človečenstva?

Kniha Samy – Migrant vo vlastnej krajine je cenná najmä svojou témou, ktorá je dôležitým odkazom pre všetkých.

Preklad: Katarína Széherová Vydal: TRIO Publishing, 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Zdenka Becker #Samy #Migrant vo vlastnej krajine