Popovičovci veselo o vynálezoch: Zasa máme o koliesko viac

Projekt Ivana a Dávida Popovičovcov Mať tak o koliesko viac! pozná už skoro každý. Tento názov nesie seriál, kniha a teraz pribudol pracovný zošit pre deti od 7 do 10 rokov. Aj ten je o vynálezoch dvadsiateho storočia.

19.11.2020 17:00
Popovičovci Foto:
Autormi pracovného zošita Mať tak o koliesko viac! sú Dávid a Ivan Popovičovci.
debata

Má 12 kapitol, obsahuje zábavné úlohy a bonusom je DVD s 12 časťami spomínaného seriálu. Zošit zábavne objasňuje rôzne zvláštne predmety – napríklad holiaci strojček, kalkulačku, vrtuľník, kardiostimulátor či hologram.

Projekt pre deti Mať tak o koliesko viac! ste začali realizovať ešte na začiatku tohto storočia. Bolo to aj z nostalgie za niektorými vynálezmi storočia minulého?

Ivan: Určite aj! Doma sme mali gramofón, kalkulačku, písací stroj… Bol som vtedy malý chlapec, tie stroje ma fascinovali. Ako sa dá železnou kľukou na boku gramofónu spustiť muzika alebo ako sa dá na veľkom písacom stroji naťukať list jedným prstom rovno Ježiškovi? Kto by si tie staré vynálezy pamätal?! Vynálezcovia, ktorí majú v hlavách o koliesko viac, vymýšľajú stále nové veci.

Na túto tému vznikla kniha, neskôr animovaný seriál, ktorý dnes už deti dôverne poznajú z televíznych večerníčkov. Čo bolo celkom prvé?

Ivan: Ešte v roku 2001 sme spoločne s mojím synom vydali prvú knižku o starých vynálezoch, aby sa na ne nezabudlo. Neskôr sme z knižky vytvorili 52-dielny televízny animovaný seriál Mať tak o koliesko viac! Po jeho premiére vyšla rovnomenná bohato ilustrovaná kniha, kde je vyše 1 500 ilustrácií.

Dávid: Rodičia detí sa neskôr dožadovali DVD, z ktorého by deťom mohli pustiť jednotlivé diely animovaného seriálu. Vymysleli sme preto pracovný zošit so zábavnými úlohami, ku ktorému je DVD priložené ako darček. To je novinka. Na rozdiel od knižky sa však nedá kúpiť v kníhkupectvách, jedine na on-line shope RTVS.

Aké sú reakcie deti? Naozaj už niektoré veci z nedávnej minulosti nepoznajú?

Dávid: Mnohé určite nie, veď moje vlastné deti už netušia, čo je to magnetofónová kazeta, aj videokazety si pamätajú len matne. Dnes je aj DVD zastarávajúci nosič, takže vlastne v pracovnom zošite deti nájdu jeden z vynálezov, ktorý sa čoskoro ocitne v múzeu. Najmä na sociálnych sieťach teraz máme pekné reakcie. Veľa fanúšikov máme napríklad v Kremnici, pred rokmi tam bola výstava o vynálezoch a kniha získala Zlatého gunára. Píšu učiteľky zo škôlok či škôl, že jednotlivé diely "Kolieska“ používajú pri vzdelávaní. Napísala mamička, ktorej syn je autista, vraj je veľmi nadviazaný na tento seriál aj knihu.

Ivan: Alebo ste v električke, nejaký chlapec sa na vás uprene díva, potom niečo šepká ockovi, čo stojí vedľa. Ten sa celý rozžiari: "On vás spoznal, máme vašu knižku! A váš seriál v telke pozerala celá rodina.“

Akým spôsobom ste postupovali? Museli ste si aj vy o tých predmetoch niečo naštudovať? Napríklad o kardiostimulátore alebo o písacom stroji?

Ivan: S písacím strojom to ešte bola malina. Ale taký kardiostimulátor, to už bol tvrdší oriešok. Teflón, xerox, polaroid, DDT… Prehrabávali sme sa v množstve informácií, od starých encyklopédií až po dnešné dostupné zdroje. Hľadali sme, porovnávali.

Dávid: Chceli sme, aby sa čitateľ či divák dozvedeli skutočné fakty o konkrétnom vynáleze, ale aby sa pritom aj zabávali.

Máte radi staré prístroje? Máte niečo zo starých vynálezov aj doma?

Ivan: Máme! Je to ceruzka! Jeden z najstarších vynálezov v dejinách ľudstva. Koľko len času ubehlo od toho kremenného pazúrika, ktorým si pračlovek zdobil svoju jaskyňu! Ale raz musel prísť vynálezca s týmto geniálnym nápadom. A vymyslel ceruzku!

Záber z dielu Kalkulačka série animovaných... Foto: MYSTUDIO.SK
Mať tak o koliesko viac, Ivan Popovič, Dávid Popovič Záber z dielu Kalkulačka série animovaných filmov "Mať tak o koliesko viac".

Na čom ste si dali pri tvorbe tohto zábavného pracovného zošita najviac záležať?

Dávid: Keďže som ho graficky pripravoval a pomáhal vymýšľať zábavné úlohy pre deti, snažil som sa, aby bol príťažlivý a nevotreli sa chybičky. Čomu sa, samozrejme, nedalo stopercentne zabrániť: tlačiarenský škriatok – ako top vynález kníhtlačiarov – nám urobil drobný zásah v jednej úlohe v kapitole Kardiostimulátor. Teraz môže byť úlohou chybu nájsť.

Ivan: Chceli by sme, aby nám z výsledku všetkým spolu dobre bolo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mať tak o koliesko viac!