Dejiny Rusínov na Spiši mapuje nová monografia

Monografiu Dejiny Rusínov na Spiši vydalo Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja (KSK). Ide o prvý zväzok knižnej edície múzea s názvom Dejiny národností na Spiši.

02.12.2020 15:00
debata

Monografiu Dejiny Rusínov na Spiši vydalo Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja (KSK). Ide o prvý zväzok knižnej edície múzea s názvom Dejiny národností na Spiši.

V rámci nej majú v budúcnosti vychádzať publikácie o ďalších národnostiach, ktoré žili a žijú na Spiši.

Podľa predsedu kraja Rastislava Trnku ide o prvú publikáciu na Slovensku, ktorá sa podrobne zaoberá dejinami určitej menšiny v konkrétnom slovenskom regióne. Okrem iného je unikátna aj preto, že vychádza v slovenskej i rusínskej jazykovej mutácii. Spišskí Rusíni si tak môžu o svojich dejinách prečítať viac vo svojom materinskom jazyku.

Kniha sa člení na štyri kapitoly. Prvá sa venuje dejinám spišských Rusínov od stredoveku do roku 1848, druhá Rusínom na Spiši v období rokov 1848 až 1918 a tretia obdobiu od roku 1918 po súčasnosť. Posledná štvrtá kapitola skúma Rusínov na Spiši z etnografického hľadiska.

Minulotýždňová prezentácia publikácie bola jedným zo sprievodných podujatí výstavy Rusíni na Spiši. Autormi výstavy aj publikácie sú pracovníci Múzea Spiša Martin Furmanik, Juraj Pavlis, Mária Staňová Michalková a Miroslav Števík.

debata chyba
Viac na túto tému: #menšiny #dejiny #história #spiš #Rusíni #Múzeum Spiša