Kniha roka 2020: Martina Augustína nadchol Večný Palladio, architekta Bahnu knihy Eleny Ferrante

V ankete Kniha roka 2020 volilo 85 priaznivcov literatúry víťaza vo dvoch kategóriách – pôvodná tvorba a prekladová tvorba.

09.12.2020 17:00
bahnallll Foto: ,
Architekta Jána M. Bahnu v tomto roku najväčšmi zaujala kniha Eleny Ferrante Klamársky život dospelých.
debata

Martin Augustín, výtvarník

Silvia Bystričanová: Spev veľrýb (Slovart 2020) Príbeh v tejto knihe je pre mňa zaujímavým pohľadom do vnútra dvoch žien a ich vzťahu. Ich hľadanie skutočných životných hodnôt. Možno by sa dalo povedať, že život je cesta, cesta je život.

Christoph Ulmer: Večný Palladio (Ikar 2020) Renesančný architekt Andrea Palladio je azda jediným architektom, po ktorom pomenovali štýl v architektúre. Ovplyvnenie antikou krásne dostal do svojho architektonického umenia a dal mu pečať výnimočnosti, aktuálnosti a krásy.

Ivan Popovič, karikaturista, filmár, prozaik

Ján L. Kalina: Tisíc a jeden vtip po päťdesiatich rokoch (Slovart, 2020) Táto kniha síce vyšla až teraz v roku 2020, ale v tiráži má vročenie 2019. Ale ozaj a naozaj prvýkrát vyšla v roku 1969. Autor pán Kalina si za ňu vtedy natvrdo odsedel jeden rok v base „za poburovanie republiky“. Bola v tej knižke široká škála vtipov, čo sa šírili medzi ľuďmi. Od politických až po erotické.

Ján M. Bahna, architekt Elena Ferrante: Klamársky život dospelých (Inaque 2020) V dielach talianskej spisovateľky sa odráža život v Taliansku po druhej svetovej vojne. V štyroch dieloch je plasticky opísaný príbeh dvoch dievčat. Odohráva sa v Neapole, ktorý sme zažili ešte v roku 1968. V tých rokoch bol Neapol zaostalé juhotalianske mesto. V jeho okolí sa nachádzajú svetové turistické špičky i urbanisticko-architektonické miesta, takže v opisovanom prostredí románov sme si pripomenuli zážitky z našej mladosti. Kniha vzbudila túžbu vrátiť sa do mladosti a Neapola i Sorrenta.

Martin Kellenberger, výtvarník

Lukáš Perný: Utopisti (Matica slovenská, 2020) Je to zaujímavé čítanie: Filozofické snahy, záujem riešiť tak zložité veci, nezlomná vôľa veľkých spisovateľov. Ich autentické názory, myslenie. Trochu proti prúdu. To je pekné v dnešnej dobe – pomáhať si predchodcami: Ako na to išli. No neviem, možno keby vyšlo nejaké dielo Ruda Slobodu, dal by som hlas jemu.

Milan Kundera: Sviatok bezvýznamnosti (Artfórum, 2020) Fajn kniha, plná filozofie, historickej sebareflexie aj humoru. Parížske prostredie dodáva správnu atmosféru. Kundera je Kundera a v slovenskom preklade Eleny Flaškovej vyznieva úplne v pohode.To je pekné a svetové.

Vladimíra Büngerová, kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG

Ján L. Kalina: Tisíc a jeden vtip po päťdesiatich rokoch (Slovart, 2020) Znovu vydaná legendárna Kalinova kniha vtipov by nemala chýbať v žiadnej knižnici. Je to biblia humoru a zároveň pohľad na dejiny prostredníctvom vtipov, pritom nadčasovou a ušľachtilou knihou. Jej nové vydanie po 50 rokoch s doplnením cenzurovaných vtipov a s dobrodružným príbehom samotnej knihy, ktorá sa počas normalizácie dočkala cenzúry a za ktorú perzekvovali samotného autora, som získala darom od blízkych priateľov, a to neskutočne humorným spôsobom – poslali mi ju v kvetovanom balíku priamo do práce a ako odosielateľa uviedli pôvodné meno autora s košickou neexistujúcou adresou. Tú paniku s neznámym a neočakávaným balíkom v staroružových farbách od nežijúceho autora si ani neviete predstaviť…

Milan Kundera: Sviatok bezvýznamnosti (Artfórum, 2020) Mimoriadne sa teším na túto čitateľskú výzvu, Milan Kundera patrí k mojim obľúbeným autorom a som veľmi zvedavá, ako sa bude v slovenčine čítať a preciťovať.

Marián Pauer, historik a teoretik fotografie a publicista

Igor Adamec: Keď vonku prší (Artis Omnis 2020) Známy divadelný a televízny herec dal svojej knihe podtitul Čítanie k rannej káve. Dodávam, že ju pokojne možno čítať aj popoludní i večer. V tejto zbierke poviedok spomína na starú Bratislavu a Prahu jeho študentských čias a dovoľuje čitateľovi nahliadnuť aj do svojho súkromia so zmyslom pre humor.

Marie Benedict: Jediná žena v miestnosti (Lindeni 2020) Kniha o žene, ktorá dokázala veľké veci nielen na filmovom plátne, ale aj ako vedkyňa a vynálezkyňa. Jej patent v technológii rozprestretého spektra nám denne môže pripomínať mobilný telefón. Román o Hedy Lamarrovej je vyrozprávaný v prvej osobe, spontánne, pôsobí ako jej denník, v ktorom sú postavy a veci opisované bez pátosu.

Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS

Veronika Šikulová: Tremolo ostinato (Slovart 2020) Zatiaľ najlepšia knižka skvelej autorky zo šikulovského stromu slovenskej literatúry. Autorka každým novým opusom potvrdzuje výraznú imaginatívnosť a zrastenosť s koreňmi rodiny i kraja, v ktorom vyrastala a celý život pôsobí. Gurmánsky čitateľský zážitok.

Tieto a aj mnoho ďalších kníh nájdete na www.martinus.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kniha roka 2020