Dušan Dušek píše ľahkým perom

Spisovateľ, scenárista, pedagóg, autor rozhlasových hier, znamenitý rozprávač, básnik a pozorovateľ prostých svetských krás Dušan Dušek oslávil v pondelok 4. januára sedemdesiate piate narodeniny.

05.01.2021 11:00
debata
Dušan Dušek oslávil v pondelok 75. narodeniny. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
untitledlll Dušan Dušek oslávil v pondelok 75. narodeniny.

Láska k Dušekovi je na celý život, najmä pre tých, ktorých jeho prózy pre deti ako Pišťáčik či Babka na rebríku zasvätili do mágie každodennosti už v detstve.

Keď sme podrástli, s potešením, že už smieme čítať aj Dušekove dospelácke knižky sme sa v knižnici pýtali na jeho Mapky neznámeho pobrežia, Vtáka na jednej nohe či Zimu na ruky. Počas štúdia scenáristiky na bratislavskej Vysokej škole múzických umení, ktorú nás vyučoval Dušan Dušek, sa ku mne dostala jeho zbierka Holá veta o láske. Holá veta o láske nielen k životu, ale aj k tvorbe filmových príbehov. Prelínanie profesie v dotyku s autorovou prostou každodennosťou je totiž údelom spisovateľa telom i dušou. Holá veta o láske, spolu s Rozumom Rudolfa Slobodu sa tak stali počas štúdia najlepšími scenáristickými príručkami, totiž obaja autori sa delia s čitateľom o strasti i radosti svojej profesie.

V Dušekových príbehoch sa často zračí prosté žitie v dotyku s milovanými, generačný dialóg a ako neúnavný pozorovateľ a autor, ktorý vie nielen rozprávať, ale aj naslúchať, zbiera miniatúrne čriepky bytia, aby v realite dní prichytil zázraky jestvovania pri čine.

Dušek je predovšetkým majster krátkych próz, ktoré začal uverejňovať v legendárnom časopise Mladá tvorba. Prvou poviedkou bola Nuda a publikoval ju v roku 1964.

V roku 1982 sa autorsky zadefinoval poviedkovou knihou Poloha pri srdci. Poviedky z tejto knihy ako Poloha pri srdci, Slamienka, More sa rozrastá, Humoreska či Prášky na spanie boli už typickými Dušekovými textami, v ktorých sa stretával svet fantázie, radosti a ľudského naplnenia s realitou každodennosti.

"Tvoje príbehy, hoci majú rozličnú formu a žáner – od aforizmov až po filmový námet – ohmatávajú náš svet zo všetkých strán a zároveň ho zobrazujú v akejsi jednote. Spája ich očarenie tvojich hrdinov každodenným životom, pod ktorým tušia ďalší rozmer bytia,” napísal o poviedkovej knižke Kufor na sny režisér Martin Šulík.

A jeho slová perfektne sedia aj na filmovú mozaiku Krajinka (2000), ktorú natočil podľa Dušekovho scenára. Krajinka je jeden z posledných poetických hraných filmov, ktoré na Slovensku vznikli. Ale ešte pred tým spolupracoval Dušan Dušek s filmárom Dušanom Hanákom a podľa jeho scenárov vznikli aj romanca Ružové sny (1976), azda najnežnejší slovenský film o láske, či Ja milujem, ty miluješ (1980). Tragikomédia zasadená do socialistickej prítomnosti bola počas bývalého režimu odložená do trezoru a diváci mohli film vidieť až v roku 1988.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #Martin Šulík #Dušan Dušek