Knižnicu a archív Umberta Eca si rozdelia Miláno a Bologna

Knižnicu a archív talianskeho spisovateľa, vedca, vysokoškolského pedagóga a tiež vášnivého milovníka a zberateľa kníh Umberta Eca si rozdelia dve inštitúcie v Miláne a Bologni.

04.02.2021 11:00
debata

Po piatich rokoch od úmrtia spisovateľa o tom definitívne rozhodol dvor audítorov. Po Ecovi zostalo viac ako 35 000 zväzkov, z ktorých niektoré sú veľmi vzácne.

Po Umbertovi Ecovi zostalo viac ako 35 000... Foto: Wikipedia
800px-Umberto Eco 01 Po Umbertovi Ecovi zostalo viac ako 35 000 zväzkov kníh.

Knihy vytlačené po roku 1900 a Ecov archív dostane do zápožičky na 90 rokov Bolonská univerzita, na ktorej Eco dlhé roky pôsobil. Zhruba 1200 zväzkov vytlačených pred rokom 1900 pripadne historickej zbierke knižnice Braidense v Miláne.

Na odovzdanie Ecovej knižnice sa dohodli talianske ministerstvo kultúry a dedičia po spisovateľovi už v roku 2016. Odovzdanie, však na niekoľko rokov zablokovali právne spory, napísala agentúra ANSA. Pamiatková starostlivosť napríklad trvala na tom, že knižnicu nemožno rozdeliť na dve časti. Zmluvu s dedičmi potom dlho preveroval dvor auditorov.

Z prírastku sa raduje riaditeľ milánskej knižnice James Bradburn. „Eco knižnicu Braidense miloval, považoval ju za svoju,“ uviedol Bradburn. Inštitúcia získa aj niekoľko desiatok vzácnych prvotlačí a rukopisov, a to vrátane diel spomínaných v Ecových románoch. Jedná sa napríklad o výtlačok inkvizičnej príručky Kladivo na čarodejnice (Malleus Maleficarum) či spis Arbor vitae crucifixae Jesu Christi (Strom ukrižovaného života Ježiša Krista) talianskeho teológa Ubertina z Casale, ktorý je jednou z postáv románu Meno ruže. Vo fonde je tiež jedna z najobľúbenejších Ecových kníh – cestopis Peregrinatio in Terrae Sanctae (Putovanie do svätej zeme) od Bernharda von Breidenbacha z roku 1490.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Umberto Eco