Chcel venovať honorár na opravu Notre Dame, katedrála má ale prostriedkov dosť

Ken Follett prispeje z knihy o parížskej katedrále na inú pamiatku.

10.03.2021 06:00
Francúzsko Paríž katedrála Notre Dame požiar Foto: ,
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži, 15. apríl 2019.
debata

Waleský spisovateľ Ken Follett prispeje svojimi autorskými honorármi za knihu Notre-Dame, ktorá vyšla po požiari rovnomennej parížskej katedrály, na obnovu inej gotickej katedrály v Bretónsku.

Follett napísal knihu oslavujúcu históriu parížskeho chrámu Notre Dame, aby získal peniaze na jej obnovu po ničivom požiari z apríla roku 2019.

Impulzom pre napísanie publikácie bol okamih, keď sa 15. apríla 2019 pri ničivom požiari parížskej katedrály zrútila do jej hlavnej lode jej ikonická štíhla veža – sanktusník.

Follet sa vo svojom texte s čitateľmi podelil s pocitmi, ktoré ho pri nešťastí ovládli. Doteraz sa z publikácie predalo okolo 113.000 exemplárov a Follet na autorských právach získal 148.000 eur.

Pôvodne ich chcel venovať na obnovenie Notre Dame, ale spolu s vládnou nadáciou pre kultúrne dedičstvo sa napokon dohodli, že celá suma bude použitá na úplne iný projekt – obnovu katedrály sv. Samsona v Dol-de-Bretagne v departemente Ille-et-Vilaine.

Ako dôvod obe strany uviedli, že financií na obnovu požiarom poškodeného Chrámu Matky Božej v Paríži je dostatok.

Parížsky Notre Dame inšpiroval Folletta pri písaní historického románu Piliere zeme, ktorý sa odohráva v 12. storočí a približuje výstavbu gotickej katedrály v anglickom meste Kingsbridge.

Prezentácia ďalšej knihy z tejto série sa konala práve v parížskej katedrále, pripomenula AFP.

Katedrála v Dol-de-Bretagne je v havarijnom stave. V roku 2019 sa začal päťročný projekt jej obnovy, na ktorý je vyčlenených 2,4 milióna eur.

Nadácia pre kultúrne dedičstvo podľa spravodajského portálu France Bleu označila katedrálu v Dol-de-Bretagne za „vlajkovú loď gotickej architektúry v Bretónsku“.

Ken Follet rozpráva o svojom dare.

Dodala, že na zozname historických pamiatok je od roku 1840, a je v havarijnom stave: drevený krov a strešná krytina nie sú vodotesné, žulové balustrády sú poškodené, niektoré obklady musia byť vymenené alebo spevnené, štyri vitráže z 13. storočia – najstaršie známe vitráže v Bretónsku – už nie sú nijako chránené. Renovačné práce na tejto katedrále sa začali v roku 2019 a mali by byť dokončené v roku 2024.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ken Follett #Notre Dame