Jarné tipy na knihy: Štyrikrát krimi a jedna satira na brexit

Máte už dosť nekonečných seriálov? Objavte s Pravdou nové knihy. Nechajte sa strhnúť mrazivými kriminálkami alebo Krimi o psychopatickom šéfkuchárovi z pera M. W. Cravena Čierne leto, sugestívny román Zimná voda, klasika A neostal ani jeden od Agathy Christie či satirický Šváb.

22.03.2021 08:00
debata
A. Dahlová: Nevinná hra Foto: Slovenský spisovateľ
Nevinna hra A. Dahlová: Nevinná hra

Psychotriler o únose

Novinka Alex Dahlovej Nevinná hra (vydal Slovenský spisovateľ) sa odohráva v malebnom nórskom mestečku Sandefjord. Tu žijú Fredrik a Elisa Blixovci pokojne, predvídateľne až nudne.

Do momentu, keď ich sedemročná dcéra Lucia po noci strávenej u spolužiačky zmizne.

Blixovci zažívajú tú najhoršiu nočnú moru. Vyšetrovanie čoskoro ukáže, že únos dievčatka bol naplánovaný do najmenších detailov.

V mysliach utrápených rodičov sa vynára množstvo znepokojivých otázok.

Postupne zisťujú, že ak chcú, aby sa im dcéra vrátila, dávno pochované tajomstvá z ich minulosti budú musieť opäť uzrieť svetlo sveta…

M.W. Crawen: Čierne leto Foto: Ikar
Cierne leto M.W. Crawen: Čierne leto

Psychopatický šéfkuchár

Milujete krimi? Tak si prečítajte novinku od M. W. Cravena Čierne leto, ktorú vydáva Ikar.

Rozpráva o špičkovom šéfkuchárovi Jaredovi Keatonovi, neodolateľnom, charizmatickom – psychopatovi. Odpykáva si doživotný trest za brutálnu vraždu svojej dcéry Elizabeth.

Jej telo pri vyšetrovaní nenašli a Keatona odsúdili najmä vďaka svedectvu detektíva Washingtona Poea.

Keď sa na zapadnutú policajnú stanicu dopotáca mladá žena s nezvratným dôkazom o tom, že je Elizabeth Keatonová, Poe sa ocitá v nezávideniahodnej situácii, v ktorej môže stratiť oveľa viac než len prácu…

M. W. Craven hovorí o svojej knihe Čierne leto.
S. Jansson: Zimná voda Foto: Lindeni
Susanne Jansson Zimná voda S. Jansson: Zimná voda

Po Rašelinisku je tu Zimná voda

Sugestívny román Susanne Janssonovej Zimná voda (vydalo Lindeni) je o zármutku a zúfalstve. Martin, jeho manželka Alexandra a ich dve deti – trojročný Adam a šesťmesačná Nellie žijú na ostrove Orust na západnom pobreží Švédska.

Raz, keď je Martin s Adamom sám doma, rozhodnú sa, že si urobia piknik pri mori. Sú už na odchode, no zazvoní telefón a Martin sa vráti do domu. Adam ostane chvíľu sám. Keď sa Martin vráti, po Adamovi akoby sa zľahla zem.

Nikde ho nevie nájsť, rozbehne sa k moru, no ani tam nie je, na vode sa vznáša iba jeho vedierko… Naozaj sa chlapček utopil alebo ho niekto uniesol?

Autorka knihy Susanne Janssonová pracovala v rodnom Švédsku v reklame, neskôr študovala v New Yorku fotografiu, po návrate do Švédska pôsobila ako fotografka na voľnej nohe a študovala žurnalistiku.

Ako novinárka písala reportáže z oblasti kultúry, filmu, hudby a literatúry. Jej debutový román Rašelinisko z roku 2017 vyšiel v 24 krajinách.

Zimná voda je jej druhý román. Janssonová umrela v lete 2019 po ťažkom boji s rakovinou.

I. McEwan: Šváb Foto: Slovart
Svab I. McEwan: Šváb

Satira na brexit

Mnohí odporcovia brexitu označovali proces vystúpenia z Európskej únie za kafkovsky absurdný a týmto motívom sa inšpiroval aj britský spisovateľ, víťaz Man Bookerovej ceny, Ian McEwan v novom románe Šváb (vydal Slovart).

Jeho základná premisa vychádza z Kafkovho románu Premena. McEwanova kniha je satirou na brexit, ale autorovou ambíciou nie je zmeniť niečí názor.

Je to text na pobavenie pre tých, ktorí sa na tému vedia pozrieť s nadhľadom a zasmiať sa na nej (aj keď cez slzy).

Prečítajte si krátky príbeh o tom, ako ľahko človek poblúdi vo svete politiky, keď podľahne čaru svojho „poslania".

V knihe cítiť autorovo zúfalstvo nielen z aktuálneho politického smerovania svojej krajiny, ale aj všeobecne zo sveta, ktorý prekonáva akúkoľvek fikciu.

A neostal ani jeden Foto: Slovenský spisovateľ
NEOSTAL ANI JEDEN A neostal ani jeden

Agatha Christie nesklame

A neostal ani jeden – azda najslávnejšia kniha Agathy Christie vychádza opäť vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ.

Na celom svete sa z nej predalo vyše sto miliónov výtlačkov. Dej románu nás zavedie na neobývaný skalnatý ostrov pri pobreží Devonu, kam skupinu desiatich ľudí pozval majiteľ prepychového sídla pán Amis.

Tajomný hostiteľ sa však neukáže a hostia čoskoro pochopia, že na ostrove sú ako v pasci. Situácia sa dramaticky vyhrotí, keď neznámy hlas z gramofónu každého z nich obviní, že zapríčinil smrť človeka.

A tak ako ubúda vojačikov v detskej riekanke, vo vile postupne ubúda hostí, ktorých vraždí chladnokrvný šialenec. Najdesivejšie však je, že vrahom je jeden z nich…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krimi #triler #knižné tipy