Detská kniha Dom z iného sveta rozpráva príbeh o pomoci a o téme domáceho násilia

Na Linku detskej istoty sa ročne ozve 110-tisíc detí a mladých ľudí, násilie je počas pandémie vypuklejším problémom.

29.03.2021 10:19
Dom z ineho sveta Foto:
Dom z iného sveta, kniha o pomoci aj o domácom násilí.
debata

„Domáce násilie je často diskutovanou témou. Žiaľ, týka sa aj niektorých detí a mladých ľudí. Vo svojich domovoch veľakrát zažívajú strach, úzkosť a bolesť. Linka detskej istoty už 25 rokov poskytuje oporu deťom a mladým ľuďom v ťažkých životných situáciách. Každý rok sa na našu Linku obracia s rôznymi problémami viac ako 111 000 detí a mladých ľudí. Násilie v rodine sa stalo počas pandémie ešte vypuklejším problémom.“ vyjadrila sa za Linku detskej istoty Táňa Ivanič Rybanská.

Poľská autorka Malgorzata Strekowska-Zaremba napísala citlivý príbeh Dom z iného sveta (Ikar) o veciach, o ktorých je ťažké hovoriť aj mlčať. Niektoré domy majú svoje tajomstvá. A spravia všetko pre to, aby sa o nich nikto nedozvedel.

Ide o knihu pre deti vo veku od 10 rokov, ktorá spracúva náročnú tému formou prijateľnou pre deti. Má prispieť k tomu, aby sme s deťmi nezabúdali hovoriť o tom, že nikto nemá právo druhému ubližovať a že pomoc pre tých, ktorých násilie v rodine postretlo – existuje.

Keď Daniel spozná Marku, zvláštne dievčatko s očami svietiacimi ako baterka, odrazu cíti, že je to začiatok nejakého dobrodružstva.

Jeho nová kamarátka, ukrytá v kríkoch, sleduje dom na druhej strane ulice. Mohlo by sa zdať, že je to obyčajná aj dosť nudná zábava, keby Marka nebrala svoju úlohu smrteľne vážne.

A navyše je vyplašená. Keď chlapec začína pátrať, čo ju tak vystrašilo pri pozorovaní obyčajného domu, zisťuje nepochopiteľné až hrozné veci. Rozhodne sa pomôcť Marke vyriešiť hádanku. Ale dovolí im dom, ktorý nie je z tohto sveta, odhaliť svoje tajomstvo?

Z poľského originálu preložila Silvia Kaščáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dom z iného sveta