Jerzy Kosinski - Pomaľované vtáča. Kniha, ktorá vás zasiahne...

Má len 6 rokov a aby ho uchránili pred hrôzami vojny, posielajú ho na vidiek kdesi v stredovýchodnej Európe. Ďaleko od civilizácie sa však nevinný chlapec postupne stretáva s nepochopiteľnou zaostalosťou, poverčivosťou, zlobou, najobludnejšími formami násilia a prejavmi sexuálnych úchyliek.

12.02.2012 08:00
debata

A uvažuje, kde sa berie toľké násilie, načo je dobré a ako sa mu vyhnúť…

Významný americký spisovateľ a bývalý manžel Marilyn Monroe označil knihu Pomaľované vtáča za mimoriadne silný príbeh… Jeden z najkontrover­znejších románov 20.storočia, ktorý preložili do tridsiatich jazykov. Konečne sa dočkal aj slovenského prekladu. „Výnimočná… doslova ohromujúca…jedna z najsilnejších kníh, aké som kedy čítal,“ dodáva nositeľ Pulitzerovej ceny Richard Kluger.

Odpovede a ochranu nachádza chlapec v primitívnych kultoch, u Boha, Diabla, v nacizme aj komunizme, až napokon stratí nielen všetky ideály, ale aj nevinnosť. K tomu všetkému ho ženie najsilnejšia ľudská túžba – prežiť.

Jerzy Kosinski - Pomaľované vtáča Foto: Ikar
Jerzy Kosinski - Pomaľované vtáča Jerzy Kosinski - Pomaľované vtáča

Naturalistický román Pomaľované vtáča v nás prebúdza tie najhlbšie emócie a núti zamýšľať sa nad vplyvom ľudských pudov, nad nenávisťou, zlobou, hlúposťou a túžbou po pomste

Veľa spisovateľov už opísalo hrôzy vojny a vplyv na deti, no existuje len málo kníh ako je Pomaľované vtáča. Desivý príbeh, no pritom písaný s hlbokou úprimnosťou a citlivosťou, ktorý vás zasiahne priamo do srdca.

„Kniha, ktorá obohatila literatúru, aj naše životy. Kniha, ktorá pohne každým z nás,“ napísal Miami Herald.

debata chyba