Americký spisovateľ Eggers si kvôli Grassovi neprišiel po cenu

Americký spisovateľ Dave Eggers v piatok 13. apríla odmietol osobne si prevziať cenu udeľovanú nadáciou Güntera Grassa. Odôvodnil to kontroverznosťou polemiky okolo básne, ktorú nositeľ Nobelovej ceny Grass uverejnil pred dvoma týždňami. V básni v próze Čo musí byť povedané nemecký spisovateľ upozorňuje, že Izrael ako údajná jadrová mocnosť ohrozuje krehký svetový mier, a kritizuje jeho politiku voči Iránu.

13.04.2012 18:19
Günter Grass Foto:
Günter Grass, ktorého báseň vzbudila polemiku
debata

Báseň okamžite rozpútala vášnivú polemiku, a to nielen v Nemecku a Izraeli. V debate odzneli najmä obvinenia Grassa z antisemitizmu a mnohí pripomínali jeho členstvo v jednotkách Waffen-SS, ku ktorému sa spisovateľ priznal až po desiatkach rokov. Izrael Grassovi zakázal vstup do krajiny, Irán, naopak, nemeckého autora pochválil.

Hoci Dave Eggers odmietol osobne prevziať literárnu cenu Albatros a nezúčastnil sa na piatkovom sláv­nostnom odovzdávaní v Brémach, na druhej strane neodmietol byť jej nositeľom a prijal aj finančnú sumu, ktorá je s ním spojená.

Napriek tomu sa americký autor svojím gestom zapojil do tlaku na medzinárodné odsúdenie názorov slávneho nemeckého spisovateľa. Nadácia Güntera Grassa udeľuje cenu Albatros určenú pre preklad zahraničného literárneho diela každé dva roky. Prvýkrát sa odovzdávala v roku 2006. Cena je spojená s finančnou odmenou 40-tisíc eur, ktorú si medzi sebou rozdeľujú autor a prekladateľ či prekladatelia vybranej knihy. Tohtoročný laureát Dave Eggers získal cenu za svoju knihu Zeitoun (2009), ktorá rozpráva skutočný príbeh muža, čo sa podieľal na záchranných prácach po hurikáne Katrina v roku 2005.

Štyridsaťjedenročný Eggers patrí k známym menám mladej americkej literárnej generácie. Vydal niekoľko románov a poviedkových zbierok, v Česku vyšiel jeho bestseller Srdceryvné dílo ohromujícího génia (2001).

debata chyba