Rastie záujem o knihy o Ukrajine

Kníhkupectvo Artforum už nejaký čas ponúka knižný výber týkajúci sa Ukrajiny pod hlavičkou Mysľou na Ukrajine, ide väčšinou o reportážnu literatúru, ktorá približuje rusko-ukrajinské vzťahy.

24.02.2022 10:11
debata
Paweł Smoleński: Šče ne vmerla i ne vmre... Foto: Absynt
kniha Sce ne vmerla i ne vmre Rozhovor s Jurijom Andruchovycom Paweł Smoleński: Šče ne vmerla i ne vmre Rozhovor s Jurijom Andruchovyčom

„V týchto dňoch sme mysľou často na Ukrajine. Pozorne sledujeme dianie v našom susednom štáte. Plní obáv, ale aj nádeje sa obraciame, ako inak, ku knihám, v ktorých hľadáme informácie, poznanie aj inšpiratívne príbehy. Spoznávame cez ne talent a myšlienky ukrajinských spisovateľov a spisovateliek“, uvádza kníhkupectvo na svojej stránke.

„Už dlhé roky ponúkame knihy, ktoré prinášajú a objasňujú rôzne pohľady na svet. Výber kníh o Ukrajine sme ponúkli pri príležitosti, ktorá nás neteší – agresia Ruska voči Ukrajine – nás podnietila vybrať knihy, ktoré pomôžu ľuďom lepšie pochopiť, čo sa tam teraz deje,“ vysvetľuje riaditeľ vydavateľstva Vladimír Michal.

Knihy o Ukrajine v ponuke vydavateľstva Artforum

Kníhkupectvo Artforum už nejaký čas ponúka knižný výber týkajúci sa Ukrajiny pod hlavičkou Mysľou na Ukrajine.

Fotogaléria
Rusko, Ukrajina a my: Rozhovory Tomáša Gálisa s...
Romana Romanyšyn a Andrij Lesiv - Takto vidím.
+13Mariana Prochasko a Taras Prochasko - Kam...

Čitatelia tak nájdu pokope literatúru z jednej oblasti, medzi nimi napr. knihu Tomáša Forró Donbas. Svadobný apartmán v hoteli Vojna situovanú do Donbasu, knihu poľského autora Pawła Smoleńského z východnej hranice Ukrajiny, či knihu ukrajinského spisovateľa Tarasa Prochaska Jetotak aj knihu Olega Sencova Marketér, ktorú napísal v ruskom väzení a iné tituly.

Kníhkupectvo Artforum to nerobí prvýkrát, s podobnou ponukou literatúry prišli už v roku 2014 pri príležitosti ruskej anexie Krymu. „Vidíme mierne zvýšený záujem o knihy z Ruska a Ukrajiny, z náhodných rozhovorov v kníhkupectve aj podľa toho, čo si čitatelia kúpia,“ dodal Vladimír Michal.

30% z predaja kníh z tohto výberu daruje Artforum na humanitárnu pomoc na Ukrajine, ktorú organizuje Človek v ohrození.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy