Keď zakážu Orwella, ide do tuhého

Najparadoxnejšie situácie niekedy píše sám život. V Bielorusku zakázali predaj svetoznámeho románu 1984 od britského spisovateľa Georgea Orwella. Informoval o tom nezávislý týždenník Naša Niva.

20.05.2022 11:00
George Orwell Foto:
George Orwell (1903 - 1950).
debata (12)

Román, ktorý vyšiel v roku 1949, opisuje život vo fiktívnej totalitnej Oceánii, ku ktorej zvyknú prirovnávať súčasné režimy v Rusku a Bielorusku.

Orwell prekážal aj Američanom

Knihu do bieloruštiny preložil v roku 1992 filológ a novinár Siargej Šupa. Jej vydavateľa Andreja Januškeviča zadržala politická polícia už v pondelok 16. mája, pričom zároveň skonfiškovala aj jeho knihy. Nové vydanie 1984 vyšlo v Bielorusku v roku 2020 a v štátnej sieti kníhkupectiev sa vyšplhalo na štvrté miesto medzi bestsellermi.

Orwellov román bol zakázaný v Sovietskom zväze v rokoch 1950 až 1990, podobne ako v ďalších socialistických štátoch. Stalin totiž chápal posolstvo knihy ako narážku na svoje vládnutie. V roku 1981 sa ju dokonca pokúsili zakázať aj v americkom štáte Florida, pretože v nej videli podporu komunistickej rétoriky. Orwellova novela s názvom Zvieracia farma, ktorá rozoberá podobné témy ako 1984, bola zakázaná v Sovietskom zväze a v celom socialistickom bloku vrátane Československa, ale napríklad aj v Spojených arabských emirátoch.

Od Lolity k Satanským veršom

Knihy môžu byť zakázané z rôznych príčin. Pri Orwellovi ide najmä o politické a ideologické dôvody. Podobným príkladom je Autobiografia Malcolma X, ktorá v čase apartheidu nemohla vychádzať v Juhoafrickej republike. Malcolm X bol totiž otvoreným kritikom snáh o belošskú nadvládu.

Akosi blízka antiutópia. 1984 Čítajte viac 1984: Nebezpečne blízka antiutópia

Iným príkladom je kniha Satanské verše od Salmana Rushdieho, ktorá bola vo viacerých krajinách zakázaná z náboženských dôvodov. Román nesmú vydávať v Bangladéši, Egypte, Indii, Indonézii, Iráne, Keni, Kuvajte, Libérii, Malajzii, Nepále, Pakistane, Senegale, Singapure, Srí Lanke, Tanzánii a Thajsku. Na jej autora uvalil iránsky náboženský vodca ajatolláh Chomejná koncom 80. rokov fatvu a sľúbil odmenu jeden a pol milióna libier tomu, kto spisovateľa za jeho rúhanie zabije.

Nabokovova Lolita o láske 40-ročného spisovateľa k 12-ročnému dieťaťu bola v krajinách vrátane Juhoafrickej republiky, Argentíny, Kanady, Francúzska či Nového Zélandu zakázaná pre obscénnosti. Z podobných dôvodov bola tiež v Malajzii na istý čas zakázaná trilógia 50 odtieňov a v Rakúsku 120 dní Sodomy od markíza de Sade.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #zákaz #George Orwell #1984