Kto sú najpredávanejší slovenskí spisovatelia?

Vydavateľstvo Ikar udelilo výročné ceny svojim najúspešnejším autorom a autorkám. Ocenenie Platinová kniha získali za viac ako 25 000 predaných kusov a Zlatú knihu za vyše 15 000 predaných kníh. Najpredávanejšou slovenskou spisovateľkou je Táňa Keleová-Vasilková.

23.06.2022 14:00 , aktualizované: 18:04
debata
Video
Generálny riaditeľ vydavateľstva Ikar Merek Néma má z koho vyberať.

Knihy Táne Keleovej-Vasilkovej patria už roky medzi najúspešnejšie, z jej románov sa dosiaľ predalo viac ako 1,5 milióna kusov. Aj teraz si odniesla až tri ceny vydavateľstva Ikar – dva romány Rodinné klbko a Manželky po rokoch získali ocenenie Platinová kniha s predajom nad 25 000 a román Slúžky, ktorý napísala počas pandémie, si zatiaľ získal viac ako 15 000 čitateliek a titul Zlatá kniha.

Najúspešnejší autori a autorky vydavateľstva... Foto: Pravda, Robert Huttner
ikariada, Mariana Čengel Solčanská, banas, karika Najúspešnejší autori a autorky vydavateľstva Ikar, zľava Jozef Banáš, tretí zľava Jozef Karika, v strede Mariana Čengel Solčanská, vpravo Ivona Ďuričová, ktorá prevzala cenu aj za výtvarníka Adriána Macha.

Dve ocenenia za rok 2021 si odniesol bestsellerový autor Jozef Karika: Zlatú knihu za román Na smrť II: Bez milosti a platinovú knihu za druhú časť rozsiahlej spoločenskej ságy z 90. a nultých rokov na Slovensku s názvom V tieni mafie 2 – čas dravcov.

Spisovateľ  Jozef Karika (vľavo) v rozhovore s... Foto: Pravda, Robert Huttner
ikariada, karika Spisovateľ Jozef Karika (vľavo) v rozhovore s generálnym riaditeľom vydavateľstva Ikar Merekom Némom..

Ďalšími úspešnými autormi vydavateľstva Ikar sú Jozef Banáš (Zlatá kniha za historický román Som Baťa, dokážem to!), Ivona Ďuričová a vo svete uznávaný ilustrátor Adrián Macho – autori detskej knihy Zvieratká z abecedy (Platinová kniha). Cenu kritiky Zlaté pero porota udelila spisovateľke, scenáristke a režisérke Mariane Čengel Solčanskej za román o Jozefovi Tisovi proces s mŕtvym.

Ikariáda za rok 2021

Ktoré knihy a autori získali ceny?

Fotogaléria
Spisovateľ  Jozef Karika.
Spisovateľka, scenáristka a režisérka Mariana...
+2Román Jozefa Banáša (na snímke) Som Baťa,...

Pre nového generálneho riaditeľa vydavateľstva Ikar Mareka Nému tohtoročné ceny neboli prekvapením. „Máme veľa dobrých autorov, ktorí sa navzájom dobiehajú, takže máme koho a za čo oceňovať,“ povedal. Čitateľský vkus sa neustále mení a ovplyvnila ho aj pandémia a súčastné dianie. „Vychádzajú niektoré faktografické knihy týkajúce sa Ruska, ale aj knižky na odľahčenie pre čitateľov, ktorí hľadajú skôr únik pred dnešnou realitou – detektívky či romantické príbehy,“ dodal Marek Néma.

Michael Hjorth Čítajte aj Prečo švédsky spisovateľ Michael Hjorth nebude písať o vojne na Ukrajine?

Onedlho prinesieme rozhovor s bestsellerovým spisovateľom Jozefom Karikom, známym autorom trilerov aj rozsiahlych spoločenských románov, ktoré vychádzajú aj v Čechách, v Poľsku, Maďarsku, Macedónsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #spisovateľ #spisovateľka #knižné ocenenie