Zomrela švajčiarska spisovateľka a moravská rodáčka Erica Pedrettiová

Vo veku 92 rokov zomrela švajčiarska spisovateľka a výtvarníčka Erica Pedrettiová. Narodila sa na Morave, odkiaľ musela ako Nemka po 2. svetovej vojne odísť. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

17.07.2022 18:39
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

Pedrettiová, za slobodna Schefterová, sa narodila v roku 1930 v Šternberku na severnej Morave, väčšinu detstva ale strávila v Zábrehu. Po 2. svetovej vojne bola spoločne so svojou nemecko-jazyčnou rodinou odsunutá z Československa, napriek tomu, že jej otec bol antifašista. Vo veku 15 rokov sa Pedrettiová dostala do Švajčiarska, odkiaľ pochádzala jej babka.

Cudzota a strata vlasti boli ústrednými motívmi jej próz, z ktorých niektoré vyšli aj v češtine. Medzi nimi je prvotina z roku 1970 Niečo neškodné (Harmloses, bitte) či autobiograficky ladená kniha Cudzí domov (Fremd genug) z roku 2010.

Od 70. rokov sa Pedrettiová venovala tiež výtvarnému umeniu.

Česko Pedrettiová navštívila niekoľkokrát, zúčastňovala sa knižných festivalov a autorských čítaní. V roku 2003 udelil Šternberk Pedrettiovej čestné občianstvo mesta, ktoré si o rok neskôr osobne prevzala.

Za svoju literárnu činnosť získala rad ocenení. Je laureátkou Ceny Ingeborg Bachmannovej, ktorá patrí k najprestížnejším v nemecko-jazyčnom priestore. V roku 2013 získala Švajčiarsku literárnu cenu za celoživotné dielo. Bola tiež členkou Nemeckej akadémie pre jazyk a literatúru v Darmstadte.

Dve múzeá na východe Švajčiarska vo vyhlásení uviedli, že Pedrettiová zomrela 14. júla v kantóne Graubünden.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #literatúra #umenie #spisovateľka #Erica Pedretti