Knižné tipy Pravdy: pre čo sa budeme zabíjať v 21. storočí?

Zločin, sociálne drámy strednej Európy z pohľadu jednotlivcov, chemická látka, ktorá podnecuje lásku, sex a kreativitu, bolestné spomienky aj klimatické zmeny a násilie.

21.08.2022 06:00
debata

Javier Cercas: Terra Alta

Javier Cercas: Terra Alta Foto: Inaque
kniha terra alta Javier Cercas: Terra Alta

Pokojným regiónom otrasie hrozný zločin: majitelia najväčšej spoločnosti sú po krutom mučení zavraždení. Prípad rieši mladý policajt a vášnivý čitateľ, ktorý dúfa, že svoju temnú minulosť pochoval pod šťastný život manžela a otca Cosette, ktorá má meno z jeho obľúbeného románu Bedári. Svižné rozprávanie je plné nezabudnuteľných postáv aj úvah o spravodlivosti, pomste a ľudskom osude.

Gábor T. Szántó: 1945 a iné príbehy

Gábor T. Szántó: 1945 a iné príbehy Foto: Tatran
kniha 1945 a ine pribehy Gábor T. Szántó: 1945 a iné príbehy

Zbierka poviedok nadaného maďarského spisovateľa a scenáristu, ktorej témou sú veľké sociálne drámy strednej Európy 20. storočia. Dejiny od konca druhej svetovej vojny podnes zobrazuje z pohľadu krehkých jednotlivcov, dramaticky aj ironicky. Nemilosrdne priame príbehy plné ľudskej zloby, krutosti a chamtivosti odhaľujú skryté miesta našej spoločnej histórie.

D. Z. Lieberman, M. E. Long: Molekula šťastia

D. Z. Lieberman, M. E. Long: Molekula šťastia Foto: Lindeni
kniha molekula stastia D. Z. Lieberman, M. E. Long: Molekula šťastia

Jedna chemická látka v mozgu podnecuje lásku, sex a kreativitu. Prečo sme posadnutí vecami a prestanú nás zaujímať, keď ich dosiahneme? Prečo je závislosť „absolútne logická“ pre závislého? Odpoveďou je dopamín. Vždy si pýta viac – vecí, podnetov, prekvapení. Vďaka dopamínu tiež hľadáme a uspejeme, objavujeme a prosperujeme, ale aj hazardujeme.

Coleen Hooverová: Končí sa to nami

Coleen Hooverová: Končí sa to nami Foto: Ikar
kniha Konci sa to nami nova Coleen Hooverová: Končí sa to nami

Ostali by ste s milovaným človekom, ak vám ublížil? Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti opúšťa rodný kraj, ako jej radil Atlas, spriaznená duša a prvá láska. V meste spozná ambiciózneho lekára, ktorému ide len o kariéru, no svoje zásady poruší. Lily sa po rokoch začíta do svojho denníka a zistí, že aj bolestná spomienka môže človeku pomôcť rozhodnúť sa správne.

Harald Welzer: Klimatické vojny

Harald Welzer: Klimatické vojny Foto: Premedia
kniha klimaticke vojny Harald Welzer: Klimatické vojny

Ako súvisí klimatická zmena a násilie? Obývateľný priestor sa zmenšuje, zdroje ubúdajú, prehlbuje sa nespravodlivosť. Nastávajú boje o pitnú vodu, výbuchy masového násilia, etnické čistky, občianske vojny v najchudobnejších krajinách, prúdy utečencov. Konflikty 21. storočia sa neodvíjajú od ideologického súperenia veľmocí, ale od triednych, náboženských a zdrojových otázok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy