Svetlana Žuchová: K rituálu cestovania patrí kúpiť si knihu

Finalistka ceny Anasoft litera Svetlana Žuchová, povolaním psychiatrička, v lete pracuje na preklade odborného textu o posttraumatickej stresovej poruche. No pripravuje aj román.

24.07.2012 05:00
Svetlana Žuchová Foto:
Svetlana Žuchová.
debata

„Vo veľmi širokom zmysle sa dá povedať, že je o náboženstve,“ prezradila spisovateľka, ktorá je aj zanietenou cestovateľkou.

"Kedysi som takmer denne chodila vlakom. K cestovaniu patrilo aj to, že som si na vlakovej stanici v novinovom stánku kúpila knihu. Cielene som si vyberala knihy, ktoré som nepoznala, patrilo to k rituálu cestovania. Hoci som takto prišla k mnohých knihám, ktoré sa mi vôbec nepáčili, získala som aj niekoľko veľmi cenných kníh.

Práve toto leto som sa vrátila k jednej z nich, k románu autora Kazuo Ishigura Never Let Me Go, ktorý bol v roku 2010 aj sfilmovaný. Medzitým vlakom už dávno necestujem tak často. No k tomuto spôsobu kupovania kníh sa niekedy vrátim na letisku. V júni som si pred dlhým letom náhodne kúpila knihu z prvého miesta amerického beststellerového rebríčku Fifty Shades of Grey Angličanky E.¤L. James. Kniha mala vo svete hviezdny úspech a medzitým sa z nej stala trilógia. Román je totiž „škandálny“. Opisuje – veľmi naivný – sadomasochistický vzťah medzi bohatým podnikateľom a mladou študentkou. Napriek svojej veľkej sláve ma veľmi sklamal.

Pripomenul mi však inú knihu, ktorú som si asi pred šiestimi rokmi kúpila v Prahe pred cestou vlakom do Bratislavy: nedlhý román Pauline Réageovej Príbeh O / Návrat do Roissy, ktorý po prvý raz vyšiel už v roku 1954, a ktorý tiež opisuje podobný vzťah. Ale napriek tomu, že na rozdiel do tisícstranovej trilógie má kniha len niečo vyše sto strán, je neporovnateľne lepšia.

V inom kníhkupectve, tentoraz pri bicyklovom výlete do Hainburgu, som si však toto leto zadovážila aj dobrú knihu, román s detektívnou zápletkou (v lete sa predsa čítajú detektívky!) autorky Barbary Vine The Birthday Present. Úplne náhodou v nej tiež hrá dôležitú úlohu fingovaný únos ženy v rámci násilím okoreneného ľúbostného vzťahu, hoci príbeh sa ďalej vyvíja ináč a je skutočne veľmi dôvtipný. Z filmov ma príjemne prekvapila dráma Young Adult (Mladý dospelý), ktorú som si tiež náhodne vybrala z ponuky filmov na palube lietadla."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba