Annie Ernauxová: Nobelovka za odvahu

Knihu čerstvej nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Annie Ernauxovej s názvom Roky vlani vydalo slovenské vydavateľstvo Inaque. Ocenenú francúzsku spisovateľku predstaví vydavateľka Aňa Ostrihoňová.

06.10.2022 16:54
Nobel Prize Literature Foto:
Annie Ernaux na archívnej snímke v roku 2008.
debata

Prečo ste siahli práve po knihe tejto autorky, čím vás upútala?

Poznala som jej knihy už dlho a sledujem jej novinky, jej útle knižky opisujú témy a problémy, s ktorými sa stretávajú ženy všade vo svete, nielen vo Francúzsku. Prostredníctvom osobných, intímnych tém otvára celospoločenské témy. Ani na Slovensku nebola a nie je neznáma vo frankofilných a prekladateľských kruhoch. Teší sa ma, že si vďaka Nobelovej cene získa pozornosť, ktorú si zaslúži. Vydáme aj jej ďalšie knihy Udalosť spolu s najnovším románom Mladý muž.

Annie-Ernaux: Roky Foto: Inaque
Annie-Ernaux Annie-Ernaux: Roky

Akým témam sa venuje Annie Ernauxová vo svojich knihách?

Sú to témy veľkej histórie, nielen francúzskej, z pohľadu bežnej ženy a jej každodenného života. Píše o sebe/postave ako o dcére, matke, manželke, milenke… Annie Ernaux píše tzv. autofikciu, kde sú prvky autobiografie prítomné vo fiktívnych príbehoch.

annie ernaux Čítajte viac Nobelovkyňa Annie Ernauxová sa s odvahou púšťa do prehodnocovania histórie

Annie Ernauxová je už staršia dáma, má vyše 80 rokov, ale dotýka sa aktuálnych tém…

Áno, my máme pocit, že sa toho vo svete veľa mení, ale jej knihy dokazujú, že kým prijmeme nejakú novú myšlienku, trvá to dlho. Napríklad, keď ide o ženské práva alebo práva menšín. Už z čítania Rokov vidíme, že je to krok dopredu a dva späť. Cyklicky sa otvárajúce témy práva na umelé prerušenie tehotenstva, rodičovské dovolenky, rovnaké platy… Ernauxovej kniha Udalosť do týchto debát výrazne zasahuje, hoci opisuje udalosti zo 60. rokov. Napísala ju v roku 2000.

Spisovateľka bola ocenená „za odvahu a prísne objektívnu ostrosť, s akou odhaľuje korene, odcudzenie a kolektívne obmedzenia osobnej pamäti“ – je to výstižné?

Je to presné a teším sa, že Nobelovu cenu získala práve ona. Hovorí o témach, ktoré sú tabuizované a chce to veľkú odvahu vyniesť ich na svetlo. Annie Ernauxová pomáha prelomiť predsudky a robí to prostredníctvom najintímnejšieho prežívania žien. Jej knihy aj vyjadrenia majú dôležitý spoločenský vplyv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za literatúru #Inaque #Aňa Ostrihoňová