Kolektív autorov: V medzivojnovom Československu 1918 – 1939

Kniha je tretím zväzkom edície Slovensko v 20. storočí. Zaoberá sa jedným z najdôležitejších období v dejinách moderného Slovenska, od vzniku československého štátu až po jeho násilný zánik roku 1939.

11.08.2012 01:00
debata

Autori Historického ústavu SAV sa v 13 kapitolách usilovali vystihnúť nepochybné úspechy, ale aj tienisté stránky a problémy slovenského medzivojnového obdobia.

Bohumila Ferenčuhová, Milan Zemko a kol.: V... Foto: Veda
V medzivojnovom Československu 1918 – 1939 Bohumila Ferenčuhová, Milan Zemko a kol.: V medzivojnovom Československu 1918 – 1939

Podrobne skúmajú vznik nového československého štátu, zápas o jeho hranice a medzinárodné zakotvenie v mierových zmluvách. Pozornosť sústredili na významné zmeny v zdravotnej a sociálnej sfére, ale aj v každodennom živote medzivojnovej vidieckej a mestskej spoločnosti. Do tých čias nepoznaný rozmach zaznamenali vtedajšie slovenské školstvo a kultúra, a to napriek oveľa skromnejším prostriedkom než mali k dispozícii české krajiny.

V knihe nechýba ani kritický pohľad na vnútropolitický vývin republiky v znamení tvrdého zápasu politických strán o účasti na moci, ako aj zápasu o samosprávu Slovenska. Záverečné kapitoly skúmajú prudký politický pohyb doma aj v zahraničí, vyúsťujúci do Mníchovskej dohody a následnej druhej republiky s slovenskou autonómiou. Podrobne sú zobrazené marcové dni roku 1939, prinášajúce slovenský štát v područí nacistickej ríše a okupáciu českých krajín.

debata chyba