Starnúcich spisovateľov majú najradšej v Buenos Aires

Argentína bola aj je domovom mnohých literárnych hviezd - mená ako Jorge Luis Borges, Ernesto Sábato či Julio Cortázar svojmu rodisku zabezpečili výrazné miesto na kultúrnej mape sveta. Zdá sa, že svoj dlh teraz Argentína svojim talentovaným rodákom chce splatiť - vedenie metropoly Buenos Aires pristúpilo k vyplácaniu takzvanej literárnej renty, teda finančného príspevku pre spisovateľov v dôchodkovom veku.

15.08.2012 14:00
debata

„Živobytie staršieho spisovateľa je neraz závislé od pomoci jeho detí,“ tvrdí 84-ročný argentínsky autor poviedok Bernardo Kleiner. Patrí medzi tých, ktorí špeciálne renty dostávajú. Údajne vďaka tomuto prilepšeniu opäť získal nezávislosť a svoju budúcnosť vidí v pozitívnejších farbách.

Je však jedným z pomerne útlej hŕstky autorov, na ktorých sa táto výhoda vzťahuje. Podmienky stanovujú, že poberateľ renty musí najmenej posledných 15 rokov žiť v Buenos Aires, mať viac ako 60 rokov a na konte minimálne päť riadne vydaných kníh. Výnimka sa vzťahuje len na autorov mimoriadneho významu, ktorým by eventuálne mohlo postačiť aj autorstvo jedinej výnimočnej publikácie. Dôchodok vo výške, ktorá v niektorých prípadoch dosahuje až sumu 900 dolárov mesačne (asi 700 eur), tak dostáva len asi 80 spisovateľov a básnikov. Argentínsky parlament však údajne rokuje aj o tom, že by literárne renty rozšíril na celé územie Argentíny.

debata chyba