Vznikol domov pre opustené knihy

V Domove použitých kníh to vonia tlačiarenskou farbou. Na dvere klopú čitatelia, ktorí chcú darovať nejakú knihu. Už ich tu ležia stovky. Zatiaľ sú uložené v papierových škatuliach od banánov, ale čoskoro bude mať každá z nich svoje miesto na polici.

28.08.2012 14:00
knihy kniha domov kníh Foto:
Domov použitých kníh posúva zachránené knihy ďalším čitateľom.
debata

Prišla aj pani Margita, ktorá sa rozhodla venovať niekoľko kníh. „Mám ich veľmi veľa a stále kupujem nové. Knihy nemôžem vyhodiť, preto ich rada darujem.“ Zatiaľ čo z tašky vybaľovala niekoľko románov, jej vnuk si našiel ilustrovanú detskú knižku a odniesol si ju so sebou. Domov je netradičná forma knižnice, ktorá sa snaží zachrániť nechcené knihy a nájsť im nového majiteľa.

Za inovatívnou myšlienkou stojí občianske združenie, ktoré je zároveň neziskovou organizáciou a knižnicu buduje s pomocou dobrovoľníkov. „Vytvoriť niečo také mi prvýkrát zišlo na um, keď som našla knihy v kontajneri,“ spomína Ľubica Szabóová Vysocká, ktorá je dušou projektu. „Niektorí ľudia vyhadzujú celé domáce knižnice. Len v okolí môjho bydliska som asi trikrát našla vyhodené desiatky kníh. Naším cieľom je dať ľuďom šancu zbaviť sa ich dôstojným spôsobom.“

Domov však nechce knihy iba zbierať, ale aj posúvať ďalším čitateľom. „Nedávno sme poskytli asi tisíc kníh hradu Beckov, ktorý ich sprístupní svojim návštevníkom. Zachránené knihy sú napríklad aj vo vinárskom centre vo Svätom Jure. Podobné knižné miesta vytvárame po celom Slovensku, poskytujeme knihy na tematické podujatia,“ vysvetľuje zakladateľka.

Združenie funguje od roku 2010 a dosiaľ mu ľudia z celého Slovenska darovali niekoľko desiatok tisíc kníh. Mnohé z nich sa už dávno nepredávajú a novému majiteľovi neraz urobia obrovskú radosť. „Pri prezeraní si našich kníh sa stáva, že niektorí ľudia zvýsknu od radosti, pretože práve našli knihu, ktorú hľadali dvadsať rokov.“

Domov použitých kníh nefunguje ako iné knižnice. Od svojich návštevníkov nepýta čitateľské preukazy ani členské poplatky. Nie je to ani antikvariát, ktorý by knihy predával.

Zachránené knihy posúva ďalším čitateľom. Zakladatelia združenia sa zneužitia filantropickej myšlienky neboja. „Špekulanti nemôžu ohroziť náš projekt. Knihy rozširujeme vo veľkom medzi ľudí,“ odhodlane tvrdí Ľubica Szabóová Vysocká.

Netradičná knižnica je na Slovensku, ale aj v susedných krajinách, ojedinelá. Za jej vznikom stojí láska ku knihám, ale Ľubica Szabóová Vysocká zdôrazňuje, že v projekte ide aj o vytváranie novej komunity a priateľstiev. „Pri knihách mnohokrát stretnete zaujímavých ľudí, ktorí vám vyrozprávajú rôzne životné príbehy.“

Domov použitých kníh si našiel vlastný domov na Tomášikovej 4 v Bratislave. Zatiaľ je otvorený len pre darcov, ktorí sa vo väčšine prípadov ihneď stávajú aj záchrancami. Dobrovoľníci triedia knihy a pripravujú priestory pre návštevníkov. O otvorení pre širšiu verejnosť bude združenie informovať na svojej internetovej stránke knihyknihy.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba