Prečo má páv modrý krk alebo mýty zo sveta jogy

Staré grécke báje väčšinou poznáme, no v starej Indii bohovia a bohyne vedeli byť rovnako márnomyseľní aj neprezieraví a pomstychtiví ako tí na Olympe. Presvedčia vás o tom legendy, báje a mýty v knihe Pes hlavou dolu, ktoré sa viažu k známym jogovým pozíciám. Majú záhadné pomenovania podľa zvierat, vecí, javov aj božstiev. Možno ich sami cvičíte, no skrytú tvár jednotlivých pozícií nepoznáte. Kniha Pes hlavou dolu sa však dá čítať rovnako dobre ako staroveké báje. Prináša príbehy božstiev, mudrcov, posvätných zvierat alebo prastarých symbolov ako most, koleso či pluh.

19.02.2023 14:00
Clémentine Erpicum: Pes hlavou dolu Foto:
Clémentine Erpicum: Pes hlavou dolu
debata

Od francúzskej autorky Clémentine Erpicum, historičky umenia a cvičiteľky jogy a z ilustrácií výtvarníčky Cäät sa dozvieme o inej predstave zrodenia sveta a človeka, a hoci tieto staré príbehy boli už tisíckrát prerozprávané, pre mnohých môžu byť nové a v tejto knižke pôsobia sviežo.

Dozviete sa napríklad, prečo má páv modrý krk, aj prečo je hadí jazyk rozdvojený a kde získali hady schopnosť zvliekať sa z kože, ako žaba prišla o chuť, či ako posvätná krava zasiahla v spore dvoch mudrcov. Jednotlivé príbehy na seba nadväzujú, rozvíjajú sa a vytvoria jeden súvislý reťazec plný postáv a udalostí.

Okrem iného zistíte, že z Mesiaca na oblohe ubúda a potom zas rastie preto, že sa musí venovať všetkým svojim 27 manželkám, ako bohovia mútili oceán, spoznáte božskú lásku, ale aj ich hnev, budete pri zrodení Ganéšu, obľúbeného boha so sloňou hlavou a tučným telom na znak hojnosti.

Ukáže sa, že bohovia a démoni vedia spolupracovať, keď si to situácia vyžaduje, že sa vedia nazlostiť aj pomstiť, ale rovnako dobre si vedia plniť svoje povinnosti. Rozpúta sa hrozná vojna medzi spríbuznenými rodmi zo staroindickej hinduistickej mytológie.

Pre tých, ktorí jogu cvičia, bude užitočné praktické vysvetlenie symbolického významu mýtických príbehov v závere každého z nich. Tým, ktorí si v knihe so záujmom prečítajú staré legendy, ponúknu dačo zo svojej filozofie. A tá pripomína, že sa niet kam ponáhľať, pretože čas sa nedá stratiť. Plynie neustále dokola, každým dňom, každou hodinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #recenzia